I can`t breathe. Останні слова Джорджа Флойда на плакатах підняли в небо над США

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
I can`t breathe. Останні слова Джорджа Флойда на плакатах підняли в небо над США

CNN / Facebook

Техаський художник Джеммі Холмс зробив плакати з останніми словами вбитого Джорджа Флойда, які літаки «пронесли» над американськими містами. Про це повідомляє CNN.

CNN / Facebook

Плакати з написами «Будь ласка, я не можу дихати» і «Вони вбʼють мене» летіли над Детройтом і Нью-Йорком відповідно. Три інші з написами «У мене болить живіт», «У мене болить шия» і «Усе болить» пролетіли над Лос-Анджелесом, Маямі та Далласом. Саме ці слова Флойд говорив, коли поліцейський душив його коліном.

CNN / Facebook

У пресрелізі художник пояснив, що його ретельно продуманий проєкт був натхненний «необхідністю єдності та розумінням того, що те, що трапилося з Джорджем Флойдом, відбувається по всій Америці».

CNN / Facebook

«Наші мами ховають нас занадто рано. Моя наречена не повинна хвилюватися щоразу, коли я сам виходжу з дому. Так, я ношу пістолет. Я ношу його, щоб захистити себе від вас [офіцерів] у будь-який спосіб. Якоїсь миті ви зрозуміє, що ви не можете вбити нас усіх», — сказав митець.

Зазначимо, що до вбивства Флойда причетні четверо офіцерів, однак Дерек Шовен тримав коліно на горлі вбитого. Усіх чотирьох звільнили з департаменту поліції Міннеаполісу, а Шовену висунули звинувачення в убивстві третього ступеня і ненавмисному вбивстві другого ступеня.

CNN / Facebook

Напередодні медичний експерт округу Ганнепін (штат Міннесота) оприлюднив висновок, згідно з яким афроамериканець Джордж Флойд помер від механічної асфіксії. Причина смерті — убивство.

  • Протести у США спалахнули 25 травня після появи відео, на якому поліцейський душив коліном беззбройного Джорджа Флойда.
  • Протести спалахнули у 16 штатах. У звʼязку з ескалацією насильства у двох десятках штатів мобілізували Національну гвардію, а в містах ввели комендантську годину, зокрема в Нью-Йорку і Вашингтоні.