НАЗК перевірить декларацію Баканова щодо можливого керування іспанською фірмою

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Національне агентство з питань запобігання корупції перевірить декларацію очільника СБУ Івана Баканова щодо можливого керування іспанською фірмою Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada.

Про це йдеться у відповіді НАЗК на запит громадської організації «Центр протидії корупції».

«НАЗК надасть оцінку обставинам у межах моніторингу й контролю за дотриманням Бакановим І. Г. вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, обмежень щодо сумісництва і суміщення з іншими видами діяльності», — пояснили у відомстві.

Згідно з антикорупційним законодавством, чиновники і високопосадовці не можуть керувати комерційними компаніями чи підприємствами та мати бізнес. У ЦПК вважають, що сам факт обіймання такої посади є порушенням.

«У законодавстві вказано, що для такого порушення неважливо, чи отримує фірма прибуток і чи отримує дохід сам керівник компанії, який одночасно є посадовцем. Тобто порушенням є сам факт обіймання посади», — зазначає юрист ЦПК Андрій Савін.

  • Згідно з розслідуванням проєкту «Схеми: Корупція в деталях», голова Служби безпеки України Іван Баканов є керівником іспанської комерційної фірми Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, що суперечить антикорупційному законодавству України.
  • В СБУ запевняють, що іспанська фірма припинила свою діяльність у 2019 році.
  • Наприкінці травня Іван Баканов оприлюднив свою декларацію за 2019 рік. У ній він зазначив, що торік заробив 107 тис. гривень за роботу у «Квартал-95» і 536 тис. гривень на посаді глави СБУ. Однак жодної інформації про іспанську компанію там не було.