У Польщі визначилися з датою президентських виборів. Голосування проведуть за гібридною системою

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Польщі визначилися з датою президентських виборів. Голосування проведуть за гібридною системою

Mariusz Cieszewski / Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland

Президентські вибори в Польщі відбудуться 28 червня. Їх проведуть за гібридною системою.

Про це пише Onet.pl.

«Мені б хотілося, щоб це було чесне змагання», — сказала спікер польського Сейму Ельжбєта Вітек, яка озвучила дату нових виборів.

Це означає, що можливий другий тур виборів відбудеться через два тижні — 12 липня 2020 року. До цього президентські вибори планували провести 10 травня, але їх перенесли через коронавірус.

Крім того, польський Сейм ухвалив зміни до закону про проведення президентських виборів 2020 року. Голосування відбуватиметься змішаним способом: на виборчих дільницях і за допомогою голосування поштою (за бажанням). Дільниці працюватимуть за правилами, передбаченими Міністерством охорони здоровʼя.

Щоб взяти участь у виборах поштою, виборець має повідомити про це виборчого комісара через адміністрацію своєї гміни не пізніше ніж за 12 днів до виборів. Повідомити можна усно, письмово або в електронній формі.

Люди, які перебувають на обовʼязковому карантині або самоізоляції, можуть голосувати тільки поштою.

Як планували провести вибори?

Закон, ухвалений Сеймом 6 квітня, передбачав, що перший і можливий другий тур президентських виборів у 2020 році відбуватимуться тільки заочним голосуванням.

Голосування триватиме з 06:00 до 20:00. Протягом цього часу виборці повинні вкинути конверт (з карткою для голосування і підписаною декларацією про особисте і таємне голосування) у спеціально підготовлену для цього поштову скриньку, де вони відображені у списку виборців.

Проте Сенат (верхня палата парламенту) відхилив законопроєкт партії «Право і справедливість», згідно з яким президентські вибори повинні проводитися заочно.

За конституцією Польщі, Сенат має право відхилити будь-який законопроєкт, переданий Сеймом. Потім закон знову повертається в Сейм, який може відхилити позицію Сенату абсолютною більшістю голосів. Більшість місць у Сеймі займає «Право і справедливість».

Колишні президенти і премʼєр-міністри Польщі, серед яких Броніслав Коморовський і Лех Валенса, заявили, що бойкотуватимуть майбутні президентські вибори в тій формі, в якій вони будуть проходити цього разу, і закликали громадян вчинити так само.

Кандидатом від правлячої партії на президентських виборах виступає нинішній голова держави Анджей Дуда, він є лідером за підсумками соцопитувань.