САП і НАБУ завершили досудове слідство у справі Гладковського щодо постачання військових вантажівок

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
САП і НАБУ завершили досудове слідство у справі Гладковського щодо постачання військових вантажівок

Фото УНІАН

Детективи НАБУ і прокурори САП завершили досудове розслідування справи щодо колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, а також ексзаступника міністра оборони і директора департаменту Міністерства оборони. Їх підозрюють у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн гривень.

Про це повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури.

«На сьогодні досудове розслідування у справі завершено. Матеріали кримінального провадження відкрито підозрюваним та їхнім захисникам для ознайомлення. Обвинувальний акт буде скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті», — пишуть у повідомленні.

Першого заступника секретаря РНБО звинувачують у зловживанні владою, а саме — у закупівлі вантажних автомобілів за завищеними цінами, причому у компанії, яка належить йому та близьким до нього особам. За даними слідства, заступник міністра оборони та директор департаменту Міноборони, зі свого боку, організували закупівлю цих вантажних автомобілів у межах державного оборонного замовлення.

Справа Гладковського

У жовтні 2019 року Гладковському повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) і ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу.

Його звинувачують у закупівлі вантажних автомобілів за завищеними цінами. За версією слідства, виробник і постачальник цього транспорту — компанія, яка прямо чи опосередковано належить посадовцю РНБО та близьким до нього особам. У відповідь він назвав звинувачення фейком і оголосив голодування.

У жовтні 2019 року Вищий антикорупційний суд заарештував Гладковського на два місяці із заставою у 10,6 млн грн. Через два дні за нього внесли заставу члени сімʼї, після чого він вийшов на свободу.

У березні 2020 року Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом Олега Гладковського до Національного агентства з питань запобігання корупції. Гладковський попросив суд визнати протиправним і скасувати рішення НАЗК про результати перевірки його декларацій за 2015 (виправленої) і 2016 роки.

У травні 2020 року суму інкримінованих збитків з 10,62 млн грн збільшили до понад 17,44 млн грн.