Першим заступником глави МОЗ призначили головного лікаря «Охматдиту» Ірину Садов’як

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Першим заступником глави МОЗ призначили головного лікаря «Охматдиту» Ірину Садов’як

Facebook / Ірина Садов'як

Кабінет міністрів призначив головного лікаря Національної дитячої спеціалізованої лікарні МОЗ «Охматдит» Ірину Садовʼяк першим заступником міністра охорони здоровʼя.

Цю інформацію «Бабелю» підтвердила сама Садов’як.

Садовʼяк очолює «Охматдит» з 2017 року. Тоді вона перемогла у відкритому конкурсі, серед семи допущених до участі претендентів її кандидатуру члени комісії підтримали одностайно. До цього вона 14 років очолювала Коломийську районну центральну лікарню в Івано-Франківській області.

Також на засіданні 3 червня уряд призначив ще двох заступників глави МОЗ, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у Telegram:

  • Ярослава Кучера — заступником міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку, цифрової трансформації і цифровізації;
  • Ігоря Безкаравайного — заступником міністра у справах ветеранів.

Що з медичною реформою?

1 квітня в Україні стартував найбільший етап медреформи, який мав повністю змінити підхід у фінансуванні українських лікарень. Зокрема, мав запрацювати новий механізм, коли лікарні отримують гроші за пролікованих там пацієнтів, а не за розміщені ліжко-місця.

Президент Володимир Зеленський та очільник МОЗ розкритикували другий етап медреформи. За їхніми словами, 50 тисяч медпрацівників можуть лишитись без роботи через цей новий механізм, а 332 лікарні можуть закрити через дефіцит фінансування. При цьому глава Національної служби здоров’я Оксана Мовчан заявила, що на другому етапі медреформи без роботи можуть залишитися 6—7 тисяч медичних працівників.

Голова парламентського комітету з питань здоровʼя Михайло Радуцький заявив, що медреформу будуть змінювати, щоб зберегти фінансування та зарплати. Зокрема, МОЗ планує збільшити фінансування лікарень і зарплат медпрацівникам. Степанов запевнив, що медреформа у зміненому вигляді передбачатиме поліпшення якості та доступності медичних послуг.