Шмигаль назвав умови співпраці з МВФ. Він очікує затвердження програми до 10 червня

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Шмигаль назвав умови співпраці з МВФ. Він очікує затвердження програми до 10 червня

National Bank Of Ukraine / Flickr

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про «структурні маяки» під час співпраці з Міжнародним валютним фондом. Він очікує, що програму затвердять до 10 червня.

Про це Шмигаль заявив на засіданні уряду, пише «Економічна правда».

«Ми зробили велику роботу цілою країною, буквально в пʼятницю були досягнуті остаточні домовленості з МВФ, і сьогодні ми можемо говорити, що у термін до 10 червня відбудеться засідання Ради МВФ, на якому буде ухвалено остаточне рішення про виділення Україні траншу загальною сумою 5 мільярдів доларів», — підкреслив прем’єр.

За його словами, деякі «прихильники політичних спекуляцій» почали поширювати міфи щодо співпраці України та МВФ, однак у новій програмі є чіткі та прозорі «структурні маяки».

«Насправді у меморандумі існують чіткі структурні маяки МВФ. Це, зокрема, прозорість роботи державних банків і держкомпаній, посилення корпоративного управління держпідприємств, незалежний Антимонопольний комітет, реформа митниці та податкової, збереження принципу «гроші ходять за пацієнтом» у галузі медицини. А також приведення ціни на газ для населення до ринкового рівня», — пояснив Шмигаль.

  • Наприкінці травня Міжнародний валютний фонд і Україна погодили на рівні персоналу економічну політику за новою програмою кредитування у форматі stand-by на $5 млрд, яка розрахована на 18 місяців.
  • 7 травня стало відомо, що МВФ і Україна відмовилися від трирічної програми кредитування. Тепер обговорюють програму на півтора року. Раніше МВФ заявляв, що готовий збільшити кредит для України, але за двох умов: ухвалення закону про банки («антиколомойський») і про ринок землі.