Захист Порошенка: ДБР пояснило обшуки в музеї Гончара й арешт картин «протидією знищенню цінностей»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Захист Порошенка: ДБР пояснило обшуки в музеї Гончара й арешт картин «протидією знищенню цінностей»

УНІАН

Обшук у музеї Гончара, де виставлялася приватна колекція експрезидента Петра Порошенка, працівники Державного бюро розслідувань провели нібито для «недопущення знищення художніх цінностей».

Про це повідомляє пресслужба «Європейської солідарності».

За словами адвоката експрезидента Іллі Новікова, оперативний відділ ДБР склав службову записку — «фактично ДБР саме собі написало записку» про те, що за наявною інформацією, виходячи з поведінки людей, у власності яких перебувають картини, тобто директора музею, ці картини планують знищити. «Як речовий доказ у справі. І для того, щоб цього не допустити, була влаштована ця акція, яку ви всі бачили», — заявив Новіков.

Також адвокат нагадав, що згодом Печерський райсуд Києва визнав ці дії Держбюро розслідувань незаконними. Адвокати також звернули увагу на те, що ДБР силою вривалось у музей Гончара на підставі припущень, що керівництво музею може знищити картини, а потім ДБР передало ці картини на зберігання тому самому керівництву музею Гончара.

Крім того, Новіков заявив, що після вивчення матеріалів справи стало зрозуміло, що звинувачення на адресу Порошенка в контрабанді картин зʼявилися наприкінці лютого на підставі минулорічної публікації на сайті одного з інтернет-видань. «Рапорт з цього приводу писав нинішній глава ДБР Соколов на ім’я тодішнього глави ДБР Венедіктової, яка з того часу пересіла в крісло генпрокурора. Там йшлося про те, що публікація Гордона дає достатньо підстав вважати, що було скоєно злочин», — заявив Новіков.

Про що йдеться?

22 травня Петра Порошенка викликали на допит у Державне бюро розслідувань. Він проходить як свідок у кримінальному провадженні про обставини контрабанди 43 картин всесвітньовідомих художників.

26 травня Порошенко не прийшов на допит у ДБР. Замість цього Порошенко разом з дружиною Мариною відвідали музей Івана Гончара, де відкрилася виставка картин з його колекції.

Під час виставки представники ДБР спробували вручити повістку Петру Порошенку. Але коли адвокат запитав, чи спрямоване кримінальне провадження проти Порошенка і чи адресована повістка безпосередньо пʼятому президенту, вони не змогли чітко відповісти на питання і пішли. До цього слідчі намагалися вручити повістку Марині Порошенко.

Пізніше адвокат Ігор Головань заявив, що слідчі ДБР не вручали Марині Порошенко повістку про виклик її чоловіка на допит.