У Росії стався масштабний витік нафти у річку. Путін запровадив режим НС, а до ліквідації наслідків планують залучити військових

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У російському місті Норильськ стався масштабний витік нафти з резервуару місцевої ТЕЦ, унаслідок чого президент РФ Володимир Путін запровадив режим надзвичайної ситуації в країні.

Про це повідомляє пресслужба Слідчого комітету РФ.

«29 травня 2020 року на території ТЕЦ-3 АТ «Норильськ-Таймирська енергетична компанія» в результаті просідання бетонного майданчика і руйнування резервуара, розлилося близько 20 тисяч тонн нафтопродуктів на значній площі, які потрапили в ґрунт і водні обʼєкти в районі Надеждинського металургійного заводу ЗФ ПАТ «ГМК« Норильський нікель», що призвело до забруднення і заподіяння шкоди навколишньому середовищу», — йдеться у повідомленні.

Нафта потрапила у річку Амбарна. Водночас російські надзвичайники наголосили, що її вдалося утримати в річці і вона не потрапила до Карського моря. Спочатку про надзвичайну ситуацію із нафтою почали повідомляти місцеві жителі у соціальних мережах.

На найвищому рівні у Росії ситуацію із витоком нафти обговорили аж 3 червня. Міністр природних ресурсів та екології РФ Дмитро Кобилкін зазначив, що ліквідувати наслідки витоку навряд чи вдасться без залучення «надзвичайників і, можливо, військових».

«Перше, що потрібно зробити з урахуванням масштабу події, потрібно визнати ситуацію «НС федерального характеру». Це нам дозволить залучати до ліквідації [наслідків] сили і засоби федеральних органів влади», — сказав міністр надзвичайних ситуацій Росії Євгеній Зінічев.

Путін підтримав цю пропозицію, а також доручив міністру у найкоротші терміни зробити все необхідне, аби ліквідувати наслідки витоку нафти. Зінічев також поскаржився, що його відомство дізналося про витік лише через два дні після надзвичайної події.

Водночас Кобилкін зазначив, що його непокоїть пропозиція влади Красноярського краю утилізувати нафту методом спалення.

«Ситуація дуже важка. Я не уявляю собі, як спалювати в арктичній зоні таку кількість палива. Чесно кажучи, для мене великі сумніви не те що в 14 днях, а взагалі в самій ліквідації ... Таке багаття на такій площі, така кількість [палива] — це буде велика проблема», — сказав він.

  • Номінальний валовий внутрішній продукт Росії (розраховується у поточних цінах) у квітні виявився на 28% нижчим за аналогічний показник минулого року. На економічний провал у квітні вплинув не тільки режим самоізоляції, але і різке падіння цін на нафту.
  • 3 січня Росія припинила постачання нафти в Білорусь, тому що попередній контракт закінчився 31 грудня 2019 року, а про новий країни досі не можуть домовитися. Білоруський президент Олександр Лукашенко говорив, що хотів би скоротити частку Росії в постачаннях нафти до 30—40%.