Сенатори США хочуть розширити санкції проти «Північного потоку — 2»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Сенатори США хочуть розширити санкції проти «Північного потоку — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Група американських сенаторів з обох партій має намір ухвалити закон, який розширює санкції США проти російського газопроводу «Північний потік — 2».

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на відповідний законопроєкт.

У проєкті закону зазначається, що вже запроваджені санкції застосовуватимуться до всіх компаній, причетних до робіт з прокладання газопроводу та страхування.

Сенатори пропонують розширити санкції для компаній, які страхуватимуть судна після завершення проєкту, а також для компаній, що надаватимуть доступ до портових споруд суднам, які будують «Північний потік — 2».

Ініціаторами законопроєкту стали автори попередніх санкцій проти газопроводу — сенатор-республіканець Тед Круз і представниця Демократичної партії Джин Шахін.

Круз заявив, що цей проєкт є «критичною загрозою національній безпеці США та його не повинні завершити».

Шахін наголосила, що «газопровід загрожує Україні, енергетичній незалежності Європи та надає Росії можливість експлуатувати наших союзників». «Конгрес знову повинен вжити рішучих дій і встати на шляху цього газопроводу», — зазначила вона.

У грудні 2019 року США ввели санкції, які загрожують будь-яким компаніям, що нададуть судно для будівництва «Північного потоку — 2». Роботи з будівництва газопроводу наразі припинені через ці санкції.

  • 30 жовтня Данія дала дозвіл на будівництво російського газопроводу «Північний потік — 2» у винятковій економічній зоні країни. Данія була останньою країною, від якої росіяни чекали дозволу.
  • Претендент на завершення будівництва газопроводу «Північний потік — 2», судно «Академік Черський» змінило власника, що дозволить «Газпрому» уникнути нових санкцій США.