Індія заявила про розгортання китайських військ на спірній гірській території

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Індія заявила про розгортання китайських військ на спірній гірській території

ITBP / Facebook

Міністр оборони Індії заявив про підвищену активність військ Китаю на спільному кордоні в Гімалаях. Обидві країни давно не можуть поділити цю ділянку, яка знову стає предметом конфлікту.

Про це повідомляє CNN.

У травні прикордонники Індії та Китаю побилися на спірній ділянці, через яку вже воювали у 1962 році. Відтоді країни домовились про спільне патрулювання, що призводило до незначних сутичок між прикордонниками, і зараз Міноборони Індії будує вздовж цієї ділянки стратегічну дорогу. Китай проти.

Як заявив індійський міністр оборони Раджнат Сінґх, китайські війська у значній кількості зайшли на спірну прикордонну ділянку в Гімалаях.

«Це правда, що люди Китаю зараз на кордоні. Вони заявляють, що це їхня територія. Ми заявляємо, що вона наша. З цього приводу було непорозуміння… Індія зробила те, що мусила», — сказав Сінґх.

Переговори між країнами з приводу спірної території заплановані на 6 червня.

Після травневої сутички між прикордонниками на сторону Індії стали США. Держсекретар Майк Помпео звинуватив Китай у спробах захопити частину північного кордону Індії, а президент Дональд Трамп запропонував зробити США посередником у цьому конфлікті.

Наприкінці травня головне пропагандистське видання Китаю Global Times опублікувало матеріал про розгортання у Гімалаях новітньої зброї для застосування в конфліктах у горах і назвало будівництво траси Індією незаконним.

Після цього речник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь заявив, що ситуація на кордоні «стабільна та контрольована», і конфлікт вирішиться дипломатичним шляхом. Ліцзянь також відмовився від посередництва США.

Тоді ж комітет закордонних справ Конгресу США висловив «глибоке занепокоєння» військовою активністю Китаю на кордоні та звинуватив його у спробах залякувати сусідів замість вирішувати конфлікти згідно з міжнародним правом.