Директор Довженко-Центру розповів, з чим були пов’язані обшуки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Директор Довженко-Центру розповів, з чим були пов’язані обшуки

Юлія Вебер / «Бабель»

Генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко заявив, що обшуки у Центрі були пов’язані з орендою.

Про це Козленко розповів в інтерв’ю «Громадському».

Козленко розповів, що приміщення в основному корпусі Центру орендують лише заклади культури й офіс продажів. «Коли я прийшов, близько 30% площі було в оренді у непрофільних бізнесів: офіси, ремонт техніки, продаж насіння, автошкола, склади. Широке лобі, рецепція, книгарня, кафе у нас з’явилися вже після зміни орендарів», — розповів Козленко.

За його словами, основна оренда — це окремі два корпуси, які не стосуються безпосередньо Центру. «Ми ними не оперуємо вже дуже давно: один в оренді з 1994-го, а другий з 1998 року. Вони в суцільній оренді в одного власника — і це наш основний дохід», — розповів він.

Козленко наголосив, що власне саме через оренду в Центрі проводили обшуки.

«У 2016 році ми виявили, що ще у 2007-му орендар прибудував до одного з корпусів окреме приміщення. Він намагався якось оформити його і навіть за документами схоже, що приміщення добудували легально — з дозволу та відома тогочасного директора Центру. У 2014-му цей орендар, як на мене, незаконно зареєстрував це приміщення як власність — дізналися ми про це у 2016-му та повідомили Мінкульту. На той момент вони вже були оформлені на офшор. Тепер Держаудитслужба висуває до нас претензію, що ми не виставляли цій компанії з якихось островів рахунки для сплати податку на землю. Ми намагаємося пояснити, що таким чином визнаємо їхнє право на це приміщення, що не в інтересах держави аж ніяк», — розповів Козленко.

Друге порушення, за його словами, стосується нібито заниження орендної плати в орендаря, який винаймає приміщення з 1994 року. «Не ми її визначали, вона продовжується ще відтоді — індексується, хоча і є нижчою за ринкову, але це має визначати Фонд держмайна», — пояснив він.

Козленко також відповів на питання, чи обшуки могли бути пов’язані нібито з інтересами забудовника комплексу Smart Plaza Goloseevo, який зводить будівлю на колишній території Центру.

Він каже, що забудовник не зацікавлений у тому, аби отримати всі будівлі Довженко-Центру.

«Ми не є власником землі, вона перебуває у нас у постійному користуванні. Власником є київська громада в особі КМДА. У 2007 році тодішнє керівництво Центру та Міністерство ухвалили рішення про відчуження 10 з 14 корпусів колишньої кінокопіювальної фабрики. Ці приміщення продали на аукціоні. За них отримали доволі непогану суму — понад 40 млн грн […] У 2011 рік ми прийшли з незапущеною лабораторією та трьома корпусами, які лишилися з 14 фабричних. Є ще четвертий — бомбосховище. А от інші 10 корпусів були у приватного власника […] земля під цими будівлями не була оформлена на нового власника. Ми за неї сплачували податок на землю — і станом на 2017-й він сумарно для всього Центру складав 1,7 млн грн на рік […] Десь через рік власник тих самих корпусів знайшов на них покупця. Це забудовник і уже зі мною він вступив у переговори […] Тоді ми повернули землю місту, КМДА її забрала та передала власнику», — розповів Козленко.

Козленко каже, що із забудовником вдалося домовитися про те, що він власним коштом зробить повне фасадне утеплення, реконструкцію вхідної групи та фільмофонду у бомбосховищі.

«Ми ніколи б цього не зробили своїм коштом — я вважаю, що це корисна домовленість. Ясна річ, його цікавила лише земля, тому він старі корпуси зруйнував і будує на них свій комплекс», — додав він.

  • 28 травня Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності — обігові кошти підприємства вичерпані.
  • Козленко подав у відставку. Своє рішення він пояснив тим, що Центр не отримав фінансування, що може призвести до банкрутства. Через годину після заяви він повідомив, що у Центр прийшли з обшуками поліція і СБУ, а пізніше уточнив, що правоохоронці розслідують кримінальну справу за актом ревізії Державної аудиторської служби.