Ексголова Пентагону Меттіс назвав президента Трампа загрозою для конституції

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ексголова Пентагону Меттіс назвав президента Трампа загрозою для конституції

James N. Mattis / Flickr

Колишній голова оборонного відомства США Джеймс Меттіс звинуватив президента Дональда Трампа в спробах роз’єднати суспільство і змусити армію порушити конституційні права громадян після того, як той пригрозив застосувати війська для придушення протестів.

Про це повідомляє The Atlantic.

Генерал морської піхоти Меттіс пішов у відставку в 2018 році на знак протесту проти рішення Трампа про виведення військ із Сирії. З того часу він не робив публічних висловлювань стосовно політики президента.

Меттіс виступив з критикою Трампа після початку протестів, що розгорілись по всій країні через вбивство поліцейськими беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда.

«Дональд Трамп — це перший президент за моє життя, який не намагається об’єднати американський народ, і навіть не робить вигляд, що намагається. Навпаки, він намагається роз’єднати нас… Ми стаємо свідками наслідків трьох років цих навмисних зусиль», — написав Меттіс у заяві.

За його словами, Америка залишилась без зрілого лідерства і може об’єднатися без Трампа, спираючись на кращі якості громадянського суспільства. Меттіс протиставив ці якості ідеології нацизму.

«Нацистське гасло для нашого знищення… було «Розділяй і володарюй». Наша, американська відповідь — «У єдності сила». Ми маємо встановити цю єдність для подолання кризи — і бути впевнені, що ми кращі за наших політиків», — написав він.

Після відставки Меттіс заявляв, що генерал не може критикувати чинного президента, оскільки це порушує аполітичний характер армії. Проте він вирішив не мовчати вічно.

«Коли я прийшов до армії близько 50 років тому, я склав присягу підтримувати і захищати Конституцію. Ніколи не думав, що війська, які складають таку саму присягу, отримають наказ порушити конституційні права своїх співгромадян», — підкреслив він.