Рада ввела кримінальне покарання для «злодіїв у законі»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Народні депутати ухвалили президентський законопроєкт, який передбачає запровадження кримінального покарання для «злодіїв у законі».

Про це пише пресслужба МВС.

За відповідне рішення проголосували 236 нардепів. До парламенту його подав президент Володимир Зеленський.

«Законопроєкт дає визначення поняттю «злодій в законі» та вводить кримінальну відповідальність для таких осіб, визначає відповідальність за злочини, вчинені злочинною спільнотою та організацію або участь у злочинному зібранні (сходці). Згідно з положенням проєкту закону, стаття 255 Кримінального кодексу України визначає, що створення злочинної організації, керівництво нею або її структурними частинами караються позбавленням волі на строк від 7 до 12 років з конфіскацією майна», — йдеться у повідомленні МВС.

Там також розповіли, що за участь у злочинній організації винним загрожує від 5 до 12 років ув’язнення, а якщо це службова особа, яка використовує своє службове становище — від 8 до 13 років із конфіскацією майна.

«Під особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі «злодія в законі» слід розуміти особу, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив», — підкреслили у МВС.

Окремо наголошується і на тому, що кримінальне покарання вводиться за організацію чи проведення так званої «сходки» — зібрання злочинців. Такі дії каратимуться від 7 до 12 років позбавлення волі.

  • У першому читанні цей законопроєкт Рада ухвалила 19 грудня. Тоді за нього проголосували 264 нардепи.
  • Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради пропозиції внести зміни до Кримінального кодексу в частині відповідальності за злочини, вчинені «злодіями в законі», 2 грудня.