Претендента на пост міністра освіти Шкарлета звинуватили у плагіаті. Колись той радив вводити за це покарання

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній міністр освіти та науки Анна Новосад звинуватила найвірогіднішого кандидата на пост глави відомства — ректора ЧНТУ Сергія Шкарлета у плагіаті наукових робіт.

Про це вона написала у своєму Facebook.

За її словами, Шкарлет сплагіатив тексти в інших авторів для трьох своїх наукових робіт.

«Я особисто не маю нічого проти пошуку майбутнього міністра освіти і науки серед ректорів, проректорів чи інших університетських управлінців. Також вважаю плюсом наявність наукового ступеня. Точно знаю багатьох класних, професійних та доброчесних управлінців серед ректорів, проректорів, деканів. Але вважаю гігантською репутаційною втратою і показовою зневагою до всіх, не лише до освітньої спільноти, міністра, який є кандидатом чи доктором сплагіачених наук», — наголосила Новосад.

У інтерв’ю для «Голосу України» у 2012 році Шкарлет заявляв, що за плагіат необхідно вводити покарання для всіх учасників навчального процесу.

«Взагалі, я вважаю, що застосовувати покарання за плагіат необхідно не тільки до студентів, а й перенести його у площину застосування до усіх без винятку учасників навчального процесу та наукового пошуку», — заявляв Шкарлет.

«У Великій Британії за плагіат студента без винятків відраховують. У нас же в будь-якому місті, столиці стовпи, паркани обклеєні оголошеннями про виготовлення за певну суму рефератів, курсових, дипломних робіт і навіть дисертацій. За кілька годин роботи в Інтернеті теж можна без особливих зусиль скористатися чужими думками, сторінками для «створення» певної праці. Цій сумнозвісній практиці зрештою треба ставити заслін», — казав тоді Шкарлет.

Переглянути монографії, в яких Шкарлет присвоїв чужі тексти, можна тут і тут.

Хто такий Шкарлет?

Найвірогіднішим кандидатом на посаду міністра освіти та науки є ректор Чернігівського національного технологічного університету Сергій Шкарлет. Про це «Бабелю» розповіло джерело, близьке до Міносвіти.

Перед Шкарлетом стоїть «досить банальне завдання — скасувати нововведення попередньої команди»: ЗНО з іноземної мови при вступі на магістратуру, ЗНО для випускників коледжів, які хочуть вступати на бакалавра, заходи проти заниження цін у вищій освіті та KPI в контрактах ректорів.

Сергій Шкарлет — випускник Київського політехнічного інституту. У 2010 році став наймолодшим в Україні ректором, очоливши Чернігівський національний технологічний університет. Того ж року Шкарлета обрали у Чернігівську обласну раду від Партії регіонів. Після обрання він заявляв в інтервʼю, що є прихильником Партії регіонів ще від 2004 року.

Незважаючи на це, після Революції гідності він балотувався на місцевих виборах 2015 року до Чернігівської облради вже від «Блоку Петра Порошенка», але цього разу обраний не був.

  • Посада міністра освіти залишається вакантною після 4 березня, коли уряд відправив у відставку Кабмін Олексія Гончарука. Ганна Новосад, яка була міністром освіти і науки в Кабміні Гончарука, відмовилася працювати в новому Кабміні. Наразі обов’язки міністра освіти і науки виконує Любомира Мандзій.
  • 2 червня президент зустрічався із ректорами українських університетів, щоб обговорити питання вищої освіти.