The Guardian: Дослідження лікування коронавірусу, через яке в усьому світі припинили тестувати гідроксихлорохін, може бути недостовірним

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Масштабне та гучне дослідження щодо ефективності лікування нової коронавірусної інфекції протималярійним препаратом гідроксихлорохін, через яке в усьому світі почали відмовлятися від нього, може бути недостовірним.

До такого висновку дійшли журналісти The Guardian, провівши власне розслідування.

Вони з’ясували, що базу даних для дослідження надала американська компанія Surgisphere, яка має сумнівну репутацію, а у ній працюють люди, які не мають наукових або медичних досвіду чи освіти. Розслідування The Guardian з’ясувало:

  • На сторінці компанії у LinkedIn є усього 100 підписників, а в списку співробітників було усього 6 людей. Минулого тижня їх стало взагалі 3.
  • Науковим редактором у компанії вказано чоловіка, який є письменником-фантастом та художником, а керівницею відділу маркетингу — модель для еротичних фото та відео.
  • Компанія Surgisphere, яка запевняє, що має найбільшу базу клінічних даних, майже не присутня в інтернеті. В офіційному Twitter компанії є менше 170 підписників, а останні 3 роки там навіть не було жодних постів.
  • Усього кілька днів тому розділ «Контакти» на сайті компанії вів на шаблон WordPress для сайту про криптовалюту. Це викликає питання, як могли лікарні з усього світу доєднатися до бази даних Surgisphere.
  • Виконавчий директор фірми Сапан Десаї згадується у трьох судових позовах у США, пов’язаних із лікарською недбалістю.

У дослідженні зазначається, що компанія Surgisphere надала дані про близько 96 тисяч пацієнтів із коронавірусом, яких лікували у 1 200 лікарнях в усьому світі. Однак лише в Австралії журналісти знайшли помилки в даних. Вони також зв’язались із п’ятьма лікарнями у Мельбурні та двома у Сіднеї, які розповіли, що ніколи не надавали дані компанії Surgisphere і вперше про неї чують.

У провідних медичних виданнях Lancet та New England Journal of Medicine уже зазначили, що інформація про цю компанію викликає серйозне занепокоєння щодо результатів дослідження.

«Враховуючи порушені питання про достовірність даних, зібраних Surgisphere, сьогодні ми опублікували «Висловлення стурбованості», очікуючи подальшого вивчення. Наразі проводиться незалежний аудит даних, і ми сподіваємося, що цей огляд, який має бути завершений протягом наступного тижня, розповість нам більше про висновки, представлені в документі», — розповів редактор Lancet Річард Хортон.

  • Раніше група вчених проаналізувала дані щодо лікування хворих на коронавірус за допомогою таких препаратів, як гідроксихлорохін, що його приймає президент США Дональд Трамп, і хлорохін. Дослідження показало високий ризик смертності серед інфікованих. Гідроксихлорохін та хлорохін, якими лікують коронавірус у поєднанні з антибіотиками, начебто не продемонстрували жодних переваг.
  • Після цього Всесвітня організація охорони здоровʼя призупинила випробування гідроксихлорохіну і хлорохіну як ліків від коронавірусу. Згодом після рекомендацій ВООЗ країни світу також почали відмовлятися від використання цього препарату.
  • Водночас президент США Дональд Трамп заявив, що вживає для профілактики коронавірусної інфекції ліки від малярії та вовчака — гідроксихлорохін. На запитання журналістів, які в президента є докази ефективності гідроксихлорохіну, той відповів, що має «багато позитивних відгуків» про нього.