«Європейська солідарність» звернулася до ГБР та НАБУ через розмову Зеленського з головою Укрексімбанку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Партія «Європейська солідарність» побачила ознаки тиску і корупції у дзвінку президента Володимира Зеленського голові Укрексімбанку Євгену Мецгеру під час робочого візиту у Хмельницьку область.

Депутати фракції звернулися до Держбюро розслідувань, Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції з вимогою «відреагувати на порушення закону з боку глави держави». Копії депутатських звернень опублікував нардеп від «ЄС» Володимир Арʼєв.

«Вчора всі бачили дзвінок Зеленського голові правління Укрексімбанку під час зустрічі з бізнесом у Хмельницькому. Це чітко виглядало, як незаконний тиск на посадову особу державного банку в інтересах приватної особи», — написав нардеп.

У зверненні зазначено, що розмова з вимогою здійснити відстрочення виплати і реструктуризацію кредиту є використанням службового становища і втручанням президента у діяльність держбанку.

Що сталося?

3 червня президент Володимир Зеленський під час публічної зустрічі з представниками бізнесу в Хмельницькому зателефонував Мецгеру та просив його вирішити проблеми бізнесменів з реструктуризацією кредитів.

«Жень, послухай мене, тут не питання однієї компанії, це різні компанії. Значить це відбувається у вас по всій країні. Це глобально вирішуєте ви [...]. Вирішіть це питання», — казав Зеленський під час дзвінка.