У США сформувався новий антиурядовий рух Boogaloo. Його учасники зайняли протилежні сторони на протестах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У США сформувався новий антиурядовий рух Boogaloo. Його учасники зайняли протилежні сторони на протестах

Anthony Crider / Wikipedia

У США сформувався новий антиурядовий рух Boogaloo, який прагне збройного повстання проти існуючого ладу. Після початку протестів, які розгорілися через вбивство поліцією Міннеаполісу беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда, учасники руху зайняли різні сторони барикад.

Про це повідомляє CNN.

Частина представників радикального руху зосередились на збройному захисті протестувальників від поліцейського насилля. Одразу після інцидента в Міннеаполісі одна зі сторінок Boogaloo у Facebook закликала долучитися до демонстрацій.

«Занадто довго ми дозволяли їм вбивати нас у наших домівках і на вулицях. Ми мусимо стояти з людьми Міннеаполісу. Ми маємо підтримати їх у протесті проти системи, яка залишає поліцейське насилля непокараним», — цитує Bellingcat.

Попри праворадикальні та расистські витоки Boogaloo, багато його учасників підтримують поточні протести та ідентифікують себе з анархізмом та іншими ліворадикальними ідеологіями. Один із представників руху, який вийшов на контакт із CNN, ідентифікує себе як учасника ЛГБТ-спільноти.

Назва Boogaloo походить від непопулярного фільму Breakinʼ 2: Electric Boogaloo, який увійшов у культуру як зразок невдалого сиквелу. У випадку з антиурядовим рухом назва символізує другу громадянську війну.

Як зазначає Insider, рух започаткувався в розділі для любителів зброї на платформі 4chan. Його послідовники активно обговорювали зброю, конфлікти з правоохоронними органами, антиурядові виступи тощо.

Активність нового руху помітили ще на початку цього року. Тоді ж його члени виступили на марші проти обмежень права на володіння зброєю у штаті Вірджинія. Також представників Boogaloo помічали зі зброєю на протестах проти локдауну. У квітні, як зазначає BuzzFeed, один з членів руху самостійно вирішив полювати на поліцейських.

У всіх випадках представників Boogaloo можна було впізнати за яскравими сорочками й елементами військового одягу, як у героїв мемів, які вони поширюють у соцмережах.

Вважається, що цей рух є лише інтернет-жартом і переносом мемів у реальне життя, але правоохоронні органи США та дослідники екстремістських рухів впевнені, що попри свою неорганізованість, члени Boogaloo справді вірять у громадянську війну та розробляють насильницькі плани. На акаунти руху в мережі підписані десятки тисяч корустувачів.