Тисячі жителів Гонконгу всупереч забороні вшанували памʼять жертв подій на площі Тяньаньмень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Тисячі жителів Гонконгу всупереч забороні вшанували памʼять жертв подій на площі Тяньаньмень

Anthony Kwan / Getty Images

У Гонконгу тисячі жителів, порушивши заборону поліції, влаштували акцію памʼяті жертв подій 1989 року на площі Тяньаньмень у Пекіні.

Про це повідомляє CNN.

Акція відбулася в парку Вікторія. Учасники акції зайняли два великих футбольних поля, де традиційно проводиться мітинг памʼяті жертв Тяньаньменя. Натовп скандував гасла: «Кінець однопартійному правлінню» і «Демократія для Китаю».

Інші учасники вигукували гасла торішніх антиурядових акцій протесту, зокрема з вимогами незалежності Гонконгу. Мітинг закінчився близько 8 години вечора за місцевим часом, після запалювання свічок і хвилини мовчання в памʼять про загиблих під час протестів на площі Тяньаньмень.

Події на площі Тяньаньмень

Масові демонстрації на площі Тяньаньмень у Пекіні в першій половині 1989 року. На тлі погіршення економічної ситуації і обмеження політичних свобод китайські студенти провели низку демонстрацій. 4 червня 1989 року влада вирішила розігнати демонстрації і ввела війська, які з автоматами і танками відкрили вогонь по демонстрантах і тих, хто намагався блокувати просування військових на площу Тяньаньмень. Оцінки кількості загиблих варіюються від кількох сотень до кількох тисяч поранених.