Меджурнал Lancet відкликав статтю, через яку зупинили випробування гідроксихлорохіну

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Медичний журнал Lancet відкликав статтю про дослідження ефективності лікування SARS-CoV-2 протималярійним препаратом гідроксихлорохіном, яке поставили під сумнів.

Як пише The Guardian, вилучити статтю попросив професор Мандіп Мехр із лікарні Бостона. Він не може ручатися за точність даних у статті після розслідування про базу даних американської компанії Surgisphere, на якій базувалося дослідження.

Мехр замовив незалежний аудит для перевірки бази даних, яка містить інформацію про понад 96 тисяч пацієнтів. Аудит має встановити точність даних.

Крім Lancet, ще одне провідне медичне видання New England Journal of Medicine висловило серйозне занепокоєння результатами дослідження.

  • Раніше група вчених проаналізувала дані щодо лікування хворих на коронавірус за допомогою таких препаратів, як гідроксихлорохін, що його приймає президент США Дональд Трамп, і хлорохін. Дослідження показало високий ризик смертності серед інфікованих. Гідроксихлорохін та хлорохін, якими лікують коронавірус у поєднанні з антибіотиками, начебто не продемонстрували жодних переваг.
  • Після цього Всесвітня організація охорони здоровʼя призупинила випробування гідроксихлорохіну і хлорохіну як ліків від коронавірусу. Згодом після рекомендацій ВООЗ країни світу також почали відмовлятися від використання цього препарату.
  • Водночас президент США Дональд Трамп заявив, що вживає для профілактики коронавірусної інфекції ліки від малярії та вовчака — гідроксихлорохін. На запитання журналістів, які в президента є докази ефективності гідроксихлорохіну, той відповів, що має «багато позитивних відгуків» про нього.
  • Напередодні журналісти The Guardian опублікували розслідування про компанію Surgisphere. Вони зʼясували, що компанія має сумнівну репутацію і в ній працюють люди, які не мають наукового або медичного досвіду або освіти.