Голова Держкіно Кудерчук пояснила, чому Довженко-Центр не отримав коштів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Голова Держкіно Кудерчук пояснила, чому Довженко-Центр не отримав коштів

Юлія Вебер / «Бабель»

Міністерство фінансів чотири рази повертає бюджетний паспорт Довженко-Центру, адже вважає, що 8,6 мільйонів це завищена сума й просить зменшити її до 3,6 мільйона. Про це голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук розповіла в інтервʼю «Бабелю».

Вона пояснює, що Держагентство погоджується зменшити цю суму до 3,6 мільйона, але після них її збільшує Міністерство культури.

«Суму для Довженко-Центру обговорювали ще минулого року. На початку цього року їм виділили 1,6 мільйона гривень — це було ще до підписання [бюджетного] паспорта. Потім Держкіно подало новий паспорт, ще до того, як я прийшла. Мінфін уже чотири рази повертає нам паспорт, тому що просить обґрунтувати суму для Довженко-Центру. Заковика тільки в цьому, ніякої заплутаної історії тут немає. [...] Ми подали 3,6 мільйона гривень. Мінкульт збільшив суму до 8,6 мільйона. Мінфін повернув назад», — розповіла Кудерчук.

За її словами, сам Довженко-Центр просив 10 мільйонів, а минулого тижня Мінфін рекомендував зменшити суму до 3,6 мільйона.

Кудерчук зазначила, що генерального директора Національного центру Олександра Довженка Івана Козленка запрошували на зустріч, щойно її призначили, але він не захотів приїхати.

  • 28 травня Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності — обігові кошти підприємства вичерпані.
  • Генеральний директор Національного центру Олександра Довженка Іван Козленко подав у відставку. Своє рішення він пояснив тим, що Центр не отримав фінансування, що може призвести до банкрутства. Через годину після заяви він повідомив, що у Центр прийшли з обшуками поліція і СБУ, а пізніше уточнив, що правоохоронці розслідують кримінальну справу за актом ревізії Державної аудиторської служби.