«Адекватно і грамотно»: Аваков відзвітував, чому сталася стрілянина у Броварах і скільки людей затримано

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Адекватно і грамотно»: Аваков відзвітував, чому сталася стрілянина у Броварах і скільки людей затримано

Facebook / Національна поліція України

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає, що поліція «адекватно і грамотно» відреагувала на стрілянину у Броварах. Він відзвітував про причини конфлікту та кількість затриманих.

Про це Аваков розповів під час виступу у Верховній Раді 5 травня.

«Стрілянина стала наслідком непрозорості і корупції у сфері державного контролю щодо видачі дозволів на транспортні перевезення у Київській області. Це штучно створений конфлікт між перевізниками із Броварів та перевізниками з Вінниці і Києва. На ґрунті тіньових розрахунків, які 29 травня переросли в стрілянину», — зазначив він.

За словами Авакова, правоохоронці прибули на місце події протягом кількох хвилин і одразу на гарячому затримали 11 підозрюваних. Після цього за місцем проживання та роботи у Вінниці було затримано ще близько 20 можливих учасників. Через кілька днів, 1 червня, під час проведення слідчих дій у Києві, Броварах та Ірпені правоохоронці затримали ще 13 осіб, серед яких був ініціатор стрілянини, кримінальний авторитет на прізвисько «Віха».

«Станом на сьогоднішній ранок 67 осіб, причетних до стрілянини, встановлено. 44 повідомлено про підозру, зокрема 5 заочно. 39 особам обрано запобіжні заходи. 29 — тримання під вартою на 60 діб без права внесення застави. 2 — тримання під вартою на 60 діб із правом внесення застави. 5 — цілодобовий домашній арешт на 60 діб. 3 — домашній арешт у нічний час», — повідомив очільник МВС.

Аваков наголосив, що вважає реакцію поліції адекватною та грамотною. Водночас певні претензії стосовно можливого запобігання такій ситуації є до керівників та працівників поліцейських підрозділів, і тому очільник Нацполіції уже вжив стосовно них дисциплінарних заходів.

«Мені дещо шкода цих молодих людей, які за житло, їжу та 800 гривень в день потрапили під арешт та, ймовірно, отримають реальний термін ув’язнення за участь в організованому злочинному угрупованні. Але іншої реакції у нас не буде. Якщо комусь здається, що він знову готовий повернути в наше життя традиційні бандитські договорняки, кримінальні розбірки, атмосферу страху, ми будемо відповідати дуже жорстко, з усією силою закону», — пояснив він.

  • 5 червня під Верховною Радою розпочалися акції протесту з вимогою відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. 2 червня у Раді почали збір підписів за відставку Авакова. Постанову на той час підписали понад 40 депутатів від «Голосу» та «Слуги народу».
  • Уранці 29 травня у Броварах, поблизу заводу «Торгмаш» сталася масова стрілянина між легальними та нелегальними пасажирськими перевізниками. Поліція виявила понад 60 учасників стрілянини у Броварах, зокрема, замовників злочину. 21 учаснику оголошено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за статтею «хуліганство із застосуванням зброї».