Новий глава екоінспекції відпустив судно, яке в порту «Південний» розлило 8 тонн пальмової олії. Фірсов назвав це «поверненням схем»

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Новий глава екоінспекції відпустив судно, яке в порту «Південний» розлило 8 тонн пальмової олії. Фірсов назвав це «поверненням схем»

Facebook / Єгор Фірсов

Новопризначений голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований за 26 мільйонів гривень відпустив судно Stavanger, яке в порту «Південний» скинуло 8 тонн пальмової олії в море.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав колишній виконувач обов’язків очільника відомства Єгор Фірсов.

«Учора пан Мальований своїм розпорядженням відпустив Stavanger на всі чотири сторони. Жодної копійки штрафу в бюджет судно не сплатило. Рішення Мальованого базується на тому, що Stavanger нібито перерахував 26 млн грн на депозитний рахунок господарського суду Одеси. Але, по-перше, ця сума майже в 3 рази менше розміру збитку. А по-друге, це не штраф. Через пару місяців цю історію тихо зіллють, ці гроші повернуть власнику судна, а історія закінчиться нічим», — вважає він.

За його словами, до нього неодноразово приходили і пропонували «занести» за судно, однак він постійно відмовляв. Тепер же, після його звільнення, у Держекоінспекцію «повернулися схеми».

«Працівники інспекції, які за час нашої роботи вже відвикли від хамської корупції та відвертого хабарництва, зараз просто в шоці. Адже цей випадок був у всіх ЗМІ, і люди були впевнені, що чиновники не наважаться так явно зливати цю справу на очах у всієї країни. Багато пишуть мені, запитують, що робити та як реагувати на те, що відбувається? Виходить, що вся наша робота, усі реформи були марними? За тиждень все повернулося до старих порядків, як було за Януковича, Порошенка тощо. Чого ж тоді варті слова влади про реформи і боротьбу з корупцією?» — заявив Фірсов.

  • На початку травня у порту «Південний» в Одеській області судно Stavanger під прапором Тувалу розлило у воду понад 8 тонн пальмової олії. Сума збитків через забруднення внутрішніх морських вод становить $2,4 млн.
  • Прокуратура Одеської області звернулась до Господарського суду з позовом в інтересах держави до судновласника про відшкодування збитків у сумі 65,2 мільйона гривень. Там зʼясували, що пальмова олія забруднила внутрішні води України.
  • 13 травня Кабінет міністрів призначив главою Державної екологічної інспекції Андрія Мальованого. Із цієї посади було звільнено тимчасового виконувача обов’язків очільника відомства Єгора Фірсова.