«Свято перемоги над епідемією». Кремлівські політтехнологи придумали, як агітуватимуть росіян голосувати за поправки в Конституцію

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Свято перемоги над епідемією». Кремлівські політтехнологи придумали, як агітуватимуть росіян голосувати за поправки в Конституцію

Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Кремлівські політтехнологи підготували рекомендації місцевій владі, як агітувати населення голосувати за поправки до Конституції Росії.

Про це повідомляє видання «МБХ медіа», ознайомившись з відповідною методичкою.

Місцевій владі радять інформувати населення про поправки «у світлі досвіду пандемії» для мобілізації людей до голосування.

«Голосування тепер — це не просто грандіозна історична подія, це символ повернення до нормального життя, перезапуску і нового старту суспільного життя, ознака того, що ми всією країною вийшли з карантину і рухаємося далі. Це свято перемоги над епідемією, в якому має взяти участь кожен», — цитує видання рекомендації з методички.

Автори методички також пропонують порівнювати «перемогу над вірусом» з перемогами минулого. Вони також пропонують наголошувати, що питання, які потребували вирішення, коронавірус «зробив ще більш нагальними», а самі поправки «випередили свій час».

У попередніх методичках кремлівські політтехнологи пропонували пояснювати низьку смертність від коронавірусу «міфологізацією російського імунітету» і «показово» застосовувати закон про фейки «проти кількох блогерів».

Президент Росії Володимир Путін призначив на 1 липня загальноросійське голосування за поправки до Конституції РФ.

Які поправки, зокрема, винесуть на голосування?

  • Про обнулення президентського терміну Путіна. За Конституцією Росії, Путін не може брати участь у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — тобто до 2036 року.
  • Про пожиттєву недоторканність колишніх президентів.
  • Про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки.

Поправки до Конституції вимагають схвалення громадян на всенародному голосуванні. Щоб його визнали таким, що відбувся, явка понад 50% не потрібна.

  • YouTube заблокував агітаційну рекламу поправок до російської Конституції. Відео містить дискримінаційні висловлювання за ознакою сексуальної орієнтації та порушує правила сервісу. У ролику йшлося, що у 2035 році хлопчика з дитячого будинку усиновлює пара геїв. У кінці ролика слоган: «Таку Росію ти вибереш? Виріши майбутнє країни, голосуй за поправки до Конституції».
  • Рейтинг довіри росіян до Путіна впав до 25%. Наступним за Путіним йде міністр оборони Росії Сергій Шойгу, якому довіряють 14% росіян.