У Кропивницькій колонії помер заражений коронавірусом ув’язнений. Денісова поскаржилася на погані карантинні умови

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Кропивницькій виправній колонії № 6 від супутніх хвороб помер заражений коронавірусом ув’язнений. Уповноважена ВР із прав людини Людмила Денісова поскаржилась на неналежні карантинні заходи у в’язниці.

Про це вона написала у своєму Facebook.

Як розповіла Денісова, ув’язненого госпіталізували ще 14 травня до місцевої лікарні з підозрою на коронавірус, однак тест показав негативний результат. 19 травня його виписали з лікарні та помістили в ізоляцію у медичній частині колонії в Кропивницькому. Увесь цей час хворий перебував у важкому стані.

1 червня його знову доправили до лікарні, а за кілька днів ПЛР-тест підтвердив зараження коронавірусом. Однак 4 червня чоловік помер.

«Наголошую, що моніторинговою групою Офісу омбудсмена 13 травня перевірено вказану виправну колонію на дотримання стану забезпечення заходів із запобігання поширення коноравірусної хвороби. За результатами перевірки зафіксовані порушення в організації протиепідемічних заходів. Керівництву пенітенціарної установи та південного міжрегіонального управління були скеровані відповідні акти реагування для вжиття відповідних заходів», — заявила Денісова.

За її словами, на ізоляцію перевели 3 фельдшерів і 8 засуджених, які були контактними особами померлого, а також 12 працівників конвою.

«Вважаю, що смерть ув’язненого — наслідок неналежної організації та контролю за впровадженими карантинними заходами в установах покарань, а також фактичного ігнорування виконання рекомендації, наданих за результатами моніторингових візитів у рамках національного превентивного механізму», — підкреслила Денісова.

Вона також звернулася до Офісу генпрокурора щодо розслідування смерті ув’язненого та притягнення винних до відповідальності, до Мін’юсту з вимогою протестувати працівників пенітенціарних установ і до МОЗ із проханням надати таким установам тести на коронавірус.

  • Наприкінці квітня Офіс генерального прокурора розпочав розслідування через ймовірні порушення карантину в Київському слідчому ізоляторі. Зокрема, ув’язнені, які йдуть до суддів або на проведення слідчих дій, не забезпечені засобами індивідуального захисту, а після повернення до СІЗО вони не проходять обовʼязкову ізоляцію.
  • У ніч на 25 квітня в слідчому ізоляторі Чернівців стався бунт через прибуття хворого на коронавірус увʼязненого. Вʼязні ізолятора обурилися прибуттям хворого, закликали до непокори та забарикадувалися.