Німеччина остаточно заборонила «лікувати» гомосексуальність

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Німеччина остаточно заборонила «лікувати» гомосексуальність

Unsplash / yoav hornung

Бундесрат у пʼятницю заборонив так звану репаративну терапію, яка оголошувала своєю метою зміну сексуальних уподобань людини в бік гетеросексуальності.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Закон набуде чинності після публікації і запровадить покарання за медичні та інші заходи, спрямовані на примусову зміну або придушення сексуальної орієнтації неповнолітніх і дорослих. При цьому покаранню підлягатимуть як ті, хто пропонує подібні послуги, так і батьки й опікуни, які відправляють на «лікування» дітей.

Подібні процедури будуть каратися тюремним увʼязненням на термін до одного року, а реклама і посередництво — штрафом до €30 тисяч.

Міністр охорони здоровʼя Німеччини Єнс Шпан назвав документ «важливим сигналом» для німецького суспільства і для сприйняття людей з різною сексуальною самоідентифікацією. За його словами, репаративна терапія принесла багато страждань і призводить до депресії, тривожних розладів та підвищеного ризику самогубств.

За оцінками німецького Фонду Маґнуса Гіршфельда, який бореться з дискримінацією, у Німеччині щороку здійснюються тисячі спроб вплинути на самоідентифікацію людини. За даними фонду, ці спроби здійснюються не тільки лікарями, психологами і психотерапевтами, але й представниками церков і релігійних громад.

Що таке репаративна терапія?

Репаративна, або конверсійна, терапія є комплексом медикаментозних і психотерапевтичних методів, спрямованих на так зване виправлення «сексуальних відхилень» і повернення пацієнта до умовної «гендерної норми».

Гомосексуальність як захворювання була видалена зі списку діагнозів Американської психіатричної асоціації у 1973 році, Всесвітня організація охорони здоровʼя виключила цей термін з Міжнародної класифікації хвороб у 1990 році. Але конверсійна терапія, як і раніше, практикується в усьому світі.