«Не краще за плацебо». Учені не змогли довести ефективність гідроксихлорохіну у профілактиці коронавірусу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Не краще за плацебо». Учені не змогли довести ефективність гідроксихлорохіну у профілактиці коронавірусу

Paul Biris / Getty Images

Антималярійний препарат гідроксихлорохін неефективний у профілактиці коронавірусу.

Про це пише The Guardian.

Такого висновку дійшли фахівці університету Макгілла в Канаді. До випробування, яке проводилося у США і Канаді, залучили людей, які були у зоні ризику зараження COVID-19. Вони перебували на відстані ближче ніж 2 метри від людини, зараженої вірусом, понад 10 хвилин без будь-яких засобів індивідуального захисту.

Протягом чотирьох днів після контакту учасники отримували з курʼєром пакет, який містив або плацебо, або гідроксихлорохін. Пігулки треба було вжити протягом пʼяти днів, починаючи з більш сильної дози в перший день.

Приблизно у кожного восьмого учасника (107 осіб із 821) розвинувся коронавірус протягом 14-денного періоду спостереження. У дослідження були включені як підтверджені, так і ймовірні випадки — не перевірені, але оцінені за симптомами.

Серед тих, хто отримав гідроксихлорохін, у 49 розвинувся коронавірус, у групі, що отримала плацебо — у 58. Люди, які отримували гідроксихлорохін, частіше повідомляли про побічні ефекти, такі як нудота та біль у животі. При цьому не зафіксовано жодних серйозних порушень серцевого ритму, що є відомою проблемою препарату.

«Хоча у нас була надія, що цей препарат працюватиме в цьому контексті, наше дослідження показує, що гідроксихлорохін не кращий плацебо, якщо його використовувати як профілактику протягом чотирьох днів після контакту з людиною, інфікованою коронавірусом», — сказав доктор Тодд Лі, доцент медицини у відділенні інфекційних захворювань в університеті Макгілла.