Північна Корея розриває зв’язки з Південною, попри кризу, до якої призвели санкції та коронавірус

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Північна Корея розриває зв’язки з Південною, попри кризу, до якої призвели санкції та коронавірус

Steve Barker / Unsplash

Північна Корея припиняє міжурядовий та військовий телефонний зв’язок з Південною Кореєю в рамках повного розриву контактів. Формально Пхеньян закидає Сеулу потурання північнокорейським біженцям, які надсилають на батьківщину листівки та інші матеріали, що принижують гідність вождя і правлячої партії.

Про це повідомляє Reuters.

Днями Північна Корея пригрозила Південній, що закриє міжкорейський офіс зв’язку та інші проєкти міждержавної співпраці, якщо вона не заборонить біженцям з півночі надсилати додому агітаційні матеріали.

Як повідомляє CNN, громадська організація «Борці за вільну Північну Корею» переправила з Півдня близько півмільйона листівок, 2 тис. однодоларових банкнот та 1 тис. карт пам’яті з Західними фільмами та телешоу. Їх доставляли до Півночі за допомогою повітряних кульок. Голову організації, відомого біженця Парк Занґ-хака, у 2012 році намагалися вбити північнокорейські агенти.

Одна з повітряних кульок, відправлена з Південної Кореї, несла плакат з карикатурою на Кім Чен Ина та написом: «Коли люди голодують, що хорошого може бути в ядерних ракетах, хімічній та біологічній зброї, концтаборах для політичних в’язнів? Давайте покінчимо з наслідною диктатурою Кім Чен Ина!»

Посадовці Північної Кореї, зокрема сестра диктатора Кім Чен Ина, заявили, що ставлення до Сеулу має повністю перетворитися на вороже. Насамперед Пхеньян перерве комунікацію в міжкорейському офісі зв’язку та закриє міжурядову гарячу лінію.

Сьогодні Північна Корея вже не відповідала на рутинні дзвінки. Південна Корея вважає ці дзвінки основою міждержавної співпраці та продовжуватиме звичні спроби зв’язку з Пхеньяном в ім’я миру та процвітання Корейського півострова.

Рішення обірвати зв’язки розглядають як невдачу у відносинах між Кореями на тлі спроб переконати Пхеньян припинити розробку ядерної зброї. Технічно Пхеньян і Сеул перебувають у стані війни з 1953 року.

На думку південнокорейських аналітиків, проблема Північної Кореї значно глибша, ніж біженці, і полягає у зростаючому економічному тиску паралельно з коронавірусною кризою та міжнародними санкціями — Пхеньян намагається погрозами щось отримати від Сеулу.