Міністр Ткаченко виступив проти заборони фільмів через акторів, яким закрили вʼїзд в Україну

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Міністр Ткаченко виступив проти заборони фільмів через акторів, яким закрили вʼїзд в Україну

Струмковський Володимир / УНІАН

Новопризначений міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що факт заборони вʼїзду в Україну іноземного актора не може одночасно слугувати підставою для того, щоб фільми, в яких він брав участь, були заборонені.

Про це Ткаченко заявив в ефірі телеканалу «UA: Перший», повідомляє Інтерфакс-Україна. Так міністр прокоментував виключення російського актора Федора Добронравова з переліку осіб, які створюють загрозу українській національній безпеці.

«По-перше, я вважаю, що і санкції були введені необґрунтовано. По-друге, давайте розрізняти. Є заборона вʼїзду. Яким чином заборона вʼїзду може стосуватися аудіовізуального продукту. Я багато разів питав про це у керівників минулої влади», — заявив Ткаченко.

Він вважає, що «одна справа, коли є порушена кримінальна справа проти когось, наприклад Охлобистіна та Пореченкова». Тоді, каже він, «це має стосуватися так званих чорних списків».

«Інша справа, коли автоматом усі ці люди заносяться в чорні списки, і сотні годин аудіовізуального продукту, зокрема фільм Романа Балаяна, кладуться на полицю», — сказав Ткаченко.

Міністр зазначив, що з цим питанням необхідно розібратися, щоб внесення в такі «чорні списки» було прозорим і зрозумілим.

«На мою думку, тільки той факт, що комусь заборонений вʼїзд, не може одночасно слугувати підставою для того, щоб фільми, в яких брали участь ці люди, були заборонені», — додав Ткаченко.

  • 4 червня Верховна Рада проголосувала за призначення Олександра Ткаченка новим міністром культури та інформаційної політики. За таке рішення проголосували 263 депутати.
  • Постанову про призначення Ткаченка прем’єр-міністр Денис Шмигаль вніс до Ради 3 червня. Того ж дня його кандидатуру підтримали на профільному комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики. Місце Ткаченка у Раді займе юрист і колишній суддя Денис Маслов.
  • Ткаченко заявив, що не планує змагатися за крісло мера Києва після призначення в Кабінет міністрів. Раніше він оголосив про участь у праймеріз «Слуги народу» (внутрішньопартійні вибори) щодо визначення кандидатури в мери Києва. У листопаді торік повідомлялося, що «Слуга народу» розглядає Ткаченка як основного кандидата на посаду мера.