Іран засудив до страти агента, який допоміг вбити генерала Сулеймані

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Іран засудив до страти агента, який допоміг вбити генерала Сулеймані

Wikipedia / Hossein Ostovar

Іран найближчим часом стратить свого громадянина, який, на думку суду, допоміг розвідкам США та Ізраїлю встановити місцезнаходження генерала Касема Сулеймані. Військового вбили на початку року, коли той перебував у сусідньому Іраку.

Про це повідомляє Reuters.

Керівника елітного підрозділу «Корпусу вартових ісламської революції» вбили 3 січня за допомогою безпілотників. Відповідальність за атаку взяли на себе США, чий президент назвав Сулеймані терористом. Генерала звинувачували в підготовці атак на американські військові бази в Іраку.

«Махмуд Мусаі-Мажд, який шпигував для ЦРУ і Моссаду, засуджений до смерті. Він повідомив про місцезнаходження мученика Сулеймані нашим ворогам», — заявив іранський суд.

  • 3 січня американські сили атакували військову базу поблизу міжнародного аеропорту Багдада, внаслідок чого був убитий іранський генерал Касем Сулеймані. Президент Дональд Трамп згодом назвав Сулеймані терористом.
  • 5 січня іракський парламент ухвалив резолюцію із закликом вивести з країни американські війська.
  • Іран пообіцяв помститися за смерть генерала та 8 січня атакував дві військові бази США: авіабазу аль-Асад за 160 км на захід від Багдаду і аеропорт Ербіль на півночі країни. Тоді ніхто не постраждав.
  • 12 січня в Іраку сталася ракетна атака на військову базу Кемп Таджі, де розміщені американські та британські військові. Загинули троє людей і 10 дістали поранень.