Коронакриза у Британії завдала найбільших з часів Другої світової війни збитків

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Коронакриза у Британії завдала найбільших з часів Другої світової війни збитків

David Dibert / Unsplash

Борги уряду Великої Британії на тлі коронавірусної кризи зросли до цифр, найвищих з часів Другої світової війни. Наразі дефіцит бюджету становить 15%, у той час як від коронавірусу померли понад 50 тисяч людей.

Про це повідомляє Reuters.

Дефіцит бюджету країни становить близько $380 млрд, або майже 15% річного ВВП. Для порівняння, після фінансової кризи 2008 року дефіцит склав 10%, і країні знадобилося 10 років для того, щоб збити цей показник до 2%.

Значна частина боргових зобов’язань Британії викликана програмою підтримки доходів працівників країни, яка коштувала понад $100 млрд і, як сподівається уряд, завершиться цієї осені. Ці витрати мають забезпечити відновлення економіки після послаблення карантину.

Уряд планує боротися з кризою, зокрема, підвищенням податків, що може вдарити по самозайнятих британцях і викликати невдоволення виборців, адже перед останніми виборами премʼєр Борис Джонсон обіцяв не змінювати ставки.

Найвищий показник бюджетного дефіциту в країні був у 1946 році. Тоді він становив майже 260% ВВП.

Нинішню ситуацію можна порівняти з кризою початку XIX століття, викликану наполеонівськими війнами — саме тоді Британія запровадила податок на доходи.