Конгрес США оголосив плани широкої реформи поліції. Копів можуть позбавити імунітету від відповідальності за правопорушення

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Конгрес США оголосив плани широкої реформи поліції. Копів можуть позбавити імунітету від відповідальності за правопорушення

Скриншот / WBFO

Конгресмени від Демократичної партії США представили законопроєкт про реформу поліції. Документ покликаний вирішити тривалу проблему расової дискримінації. Його розробили після двох тижнів масштабних протестів з приводу вбивства копами афроамериканця Джорджа Флойда.

Про це повідомляє Reuters.

Законопроєкт називається «Справедливість у діях поліції» та має на меті виправити широке коло правоохоронних практик, які дозволяють перевищувати повноваження.

Насамперед документ пропонує скасувати так званий «кваліфікаційний імунітет», який захищає поліцію та тюремників від персональної відповідальності за методи реалізації повноважень. Цей захист, зокрема, дозволяє правоохоронцям не відповідати за незаконні дії та надмірне застосування сили.

Також законопроєкт пропонує встановити відповідальність поліції за незаконні дії, вчинені свідомо чи безрозсудно. Нині для звинувачення копів у порушенні громадських прав потрібно довести наявність злого умислу.

Крім цього, ініціатива демократів пропонує заборонити поліції використовувати зброю, крім ситуацій, коли їм загрожує безпосередня небезпека. Важке озброєння і техніка будуть доступні виключно для контртерористичних операцій.

Ще Конгрес вимагає від Міністерства юстиції створити національний реєстр дисциплінарних порушень, який міститиме скарги на федеральних і місцевих правоохоронців. Це має ускладнити звільненим за проступки поліцейським перехід на аналогічні посади в інші підрозділи.

Законопроєкт планує заборонити федеральним і місцевим органам правопорядку створювати досьє через підозри на основі етносу.

Також за документом поліцейські не матимуть права використовувати небезпечні техніки затримання на кшталт придушення, а федеральні органи не зможуть заходити до оселі підозрюваних без дозволу у випадку з наркозлочинами. Правоохоронці всіх рівнів будуть зобов’язані носити нагрудні камери.

Цікавим моментом законопроєкту є програма вивчення закономірностей та практик правопорушень з боку правоохоронних органів, на що пропонують виділити $100 млн.