МВФ затвердив кредитну програму для України на $5 млрд. Перший транш очікується 11 червня

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародний валютний фонд затвердив 18-місячну програму Stand-By для підтримки України на $5 млрд.

Як повідомляє пресслужба МВФ, затвердження дозволяє негайно виділити Україні близько $2,1 млрд. Решта буде поділена на чотири транші, які будуть виділяти на підставі оглядів фонду щодо виконання Україною програми.

Україна зобовʼязана зберегти досягнення і продовжити проведення ключових реформ, щоб повернутися до економічного зростання після закінчення кризи.

Фонд назвав ключові пріоритети співробітництва за цією програмою. Всього їх чотири: помʼякшення економічного впливу від кризи (підтримка населення і бізнесу), незалежність Національного банку та забезпечення гнучкого обмінного курсу, фінансова стабільність при відшкодуванні витрат за рішенням банку, боротьба з корупцією.

У Міністерстві фінансів заявили, що перший транш буде отримано вже 11 червня. У відомстві зазначили, що транш дозволить забезпечити соціальний захист і вжити заходів для запобігання поширення коронавірусу.

Президент Володимир Зеленський також відреагував на повідомлення МВФ. У своєму Twitter він написав, що перший транш «допоможе подолати виклики, спричинені COVID-19».