Reuters: Агресивну кампанію проти Південної Кореї очолила сестра диктатора Кім Чен Ина

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Агресивну кампанію проти Південної Кореї очолила сестра диктатора Кім Чен Ина

Inter-Korean Summit Press Corps / Pool via Bloomberg

Сестра диктатора Північної Кореї Кім Йо Чжон займає одне з провідних місць у державній політиці та керує жорсткою кампанією проти Південної Кореї. Днями Пхеньян розірвав усі лінії зв’язку з Сеулом, оскільки той дозволяє біженцям з Півночі надсилати додому флешки з кіно та листівки з антирежимною агітацією на повітряних кулях.

Про це повідомляє Reuters.

Наразі Кім Йо Чжон — єдиний близький родич Кім Чен Ина, який займається державною політикою, і її роль значно ширша, ніж просто помічниця диктатора.

Вона з’являлася в політиці і раніше, зокрема керувала олімпійською делегацією на іграх у 2018 році в Південній Кореї, а у 2019 допомагала Кім Чен Ину в організації зустрічі з Дональдом Трампом у В’єтнамі.

До 2017 року Чжон займалася непублічною роботою та опікувалась питаннями пропаганди, що призвело до накладання на неї санкцій з боку США.

Цього року сестра диктатора затвердила свій статус впливового політичного гравця, переконана Рейчел Мін’юнг Лі, колишній аналітик уряду США з північнокорейського напрямку.

«Кім Йо Чжон зображали у державних медіа як сестру Кім Чен Ина, керівника його протокольних питань, одного з представників, які його супроводжують. Тепер північнокорейські громадяни точно знають, що вона є чимось значно більшим», — зазначила експерт.

У березні Чжон уперше виступила з публічною заявою, в якій розкритикувала владу Південної Кореї. Потім вона коментувала висловлювання Трампа і, нарешті, у червні оголосила про розрив ліній зв’язку з Сеулом — це було рішення, на якому вона наполягала.

Промови Чжон мали унікальний стиль, який підкреслював не лише дотепність, але й могутню позицію в політиці держави.

На переконання Майкла Меддена, експерта з питань Північної Кореї зі Stimson Centre, вплив і свободу обрання іміджу Кім Йо Чжон можна пояснити лише посиленням її політичної ролі.

«Вони явно покладають на неї великі надії та очікування. Не обовʼязково наступний лідер, але щось на кшталт того, хто створює короля», — підкреслив експерт.