Порошенко з депутатами від «ЄС» прорвався в кабінет Венедіктової. Вони обговорювали підозру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Пʼятий президент Петро Порошенко разом з депутатами своєї фракції «Європейська солідарність», серед яких Ірина Геращенко, Олексій Гончаренко та адвокат Ігор Головань, прорвався у Офіс генерального прокурора, в кабінет Ірини Венедіктової.

Порошенко разом з депутатами і прихильниками, прибувши до Офісу генпрокурора, вимагали особистої зустрічі з Венедіктовою та вступили у перепалку з охороною і представницею ОГП. Депутати змогли домогтися зустрічі з генпрокурором, щоб «сказати в очі про порушення Конституції і переслідування опозиції».

На зустрічі йшлося про підозру Порошенку, яку йому вручили в Державному бюро розслідувань, куди він приходив, щоб дати свідчення у справі про контрабанду картин.

Венедіктова заявила, що пʼятий президент може оскаржити підозру в суді.

Порошенко розповів, що спілкувався с генпрокурором Венедіктовою приблизно 40 хвилин, а потім «вона втекла». Порошенко наголосив, що готовий знову зустрітися з нею, і підкреслив, що підозру йому так і не вручили.

«Я наголошую, що Україна повертається в часи Януковича. Що це не має ніякої іншої назви як політичні переслідування опозиції і її лідера. Я наголошую, що те, що вони придумали, — треш у вигляді того, що я на посаді президента намагався захопити державну владу, намагався зробити державну зраду або інші дурниці [...]. Ми твердо переконані, що по сьогоднішнім діям пані Венедіктова отримала чітку вказівку від президента Зеленського з вулиці Банкової. Ми переконані, що тут є склад кримінального злочину через втручання в діяльність генерального прокурора з боку або Офісу президента, або президента», — сказав він.

Перед цим Офіс генерального прокурора повідомив, що Порошенка підозрюють у тому, що, будучи президентом України, у 2018 році «видав явно злочинний наказ», чим нібито схилив військову службову особу — Голову Служби зовнішньої розвідки України до перевищення ним влади та службових повноважень, «які явно виходять за межі наданих йому прав» (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 41, ч. 4 ст. 426-1 КК України). Санкція статті передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Зараз вирішується питання про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

  • 10 червня слідчі Держбюро повідомили про підозру Порошенку. Адвокати пʼятого президента заявили, що підозру вручили із порушенням, оскільки це повинна робити Венедіктова. Генпрокурор запевняє, що підписала підозру.