Американські протестувальники повалили, підпалили і втопили статую Колумба

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Американські протестувальники повалили, підпалили і втопили статую Колумба

@Complex / Twitter

У Річмонді, штат Вірджинія, протестувальники повалили пам’ятник першовідкривачу Америки Христофору Колумбу, на якого покладають відповідальність за геноцид американського корінного населення. Ця подія, як і повалення пам’ятників неоднозначним історичним фігурам в інших місцях, стала продовженням протестів, що тривають у США після вбивства поліцейськими беззбройного афроамериканця Джорджа Флойда.

Про це повідомляє Time.

Статую Колумба в Річмонді встановили в 1927 році у парку Вільяма Берда — вона стала першим пам’ятником першовідкривачу на американському півдні. Поваленню передував мітинг, на якому говорили про боротьбу за права корінних народів і афроамериканців.

Деякі активісти зі спільноти корінних народів проголошували, що не хочуть «перехоплювати» кампанію Black Lives Matter, але вважають за потрібне висловити свою солідарність з борцями проти поліцейської жорстокості. Також нагадували про спільні проблеми афроамериканців і корінних народів, а саме —інституціоналізований расизм і білий супремасизм.

«Ми маємо почати з того, де все почалося. Ми маємо почати з людей, які першими ступили на цю землю», — заявила на мітингу активістка Челсі Гіґґіс-Вайз.

Пам’ятник повалили менш ніж за дві години. Протестувальники потягнули його до землі за допомогою мотузок. Після цього статую підпалили і втопили в озері. На постаменті залишили плакат з написом: «Колумб представляє геноцид».

Поліція не прибула на місце події, але споглядала за місцевістю з гелікоптера. Наразі адміністрація парку ніяк не коментує повалення пам’ятника.

Протягом багатьох років активісти вимагали змінити День Колумба на День корінних народів, пояснюючи це тим, що першовідкривач Америки запустив століття геноциду проти місцевого населення.