«Справа не політична». Венедіктова заявила про тиск з боку Порошенка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Генеральний прокурор Венедіктова Ірина заявила, що вручення підозри пʼятому президенту, нардепу Петру Порошенку не є політичним рішенням, і заявила про тиск з боку останнього.

Про це вона розповіла у своєму відеозверненні, яке опублікував Офіс генпрокурора.

«Ця справа не є політичною. Ідеться про виконання вимог закону, перед яким усі рівні [...]. По-перше, генеральний прокурор має всі законні підстави доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру [...]. По-друге, після відмови отримувати документи народний депутат разом з колегами по фракції, адвокатами й охоронцями зʼявився в приміщенні Офісу генерального прокурора. При цьому під приводом невідкладного прийому щодо розслідування низки кримінальних проваджень парламентарі просто увірвалися до мого кабінету [...]. Тому неправомірним є і тиск на генерального прокурора вимагати повторно повідомити про підозру», — сказала Венедіктова.

За словами генпрокурора, Порошенко і його адвокати знають, що законом не передбачено повторне повідомлення про підозру. Вона вважає, що Порошенко хотів зі свого візиту до неї «створити чергове шоу».

  • 10 червня слідчі Держбюро заявили, що повідомили про підозру Порошенку. Його підозрюють у тому, що, будучи президентом, у 2018 році він «видав явно злочинний наказ», що нібито схилив військову посадову особу — голову Служби зовнішньої розвідки — до перевищення ним влади та службових повноважень. При цьому адвокати пʼятого президента наголосили, що підозру вручили з порушенням, оскільки це повинна робити Венедіктова.
  • Після цього Порошенко разом із депутатами своєї фракції «Європейська солідарність» прорвався до Офісу генерального прокурора, в кабінет Ірини Венедіктової.
  • ДБР оприлюднило відео з врученням підозри Порошенку.