Потенційно населені планети можна визначити за наявністю пилу. Він підвищує шанси на розвиток життя

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Потенційно населені планети можна визначити за наявністю пилу. Він підвищує шанси на розвиток життя

ESA / Hubble images

Астрономи встановили, що заселеність екзопланети можна виявити за піском і мінеральним пилом в її атмосфері. За словами вчених, велика кількість пилу може істотно вплинути на клімат планети, і залежно від декількох факторів, підігрівати або охолоджувати її.

Про це пишуть у журналі Nature Communications.

«У пилових бур на Землі і Марсі є і охолоджувальний, і зігрівальний ефекти. Проте охолоджувальний зазвичай сильніший. У планет з синхронним обертанням все по-іншому», — підкреслюють автори роботи.

Проведене дослідниками моделювання показало, що на такі планети пил діє «помʼякшувально»: «нічна» півкуля стає теплішою, а «денна» охолоджується. Якщо ж планета знаходиться дуже близько до зірки, то пил затримує вологу і запобігає її випаровуванню в космос. Надто далеким планетам пил, навпаки, дозволяє додатково нагрітися.

Це означає, що відносно велика кількість пилу в атмосфері планет позитивно впливає на їх можливість підтримувати життя. На думку дослідників, відстеження цього параметра допоможе краще ідентифікувати потенційно населені світи.