США закінчили випробування ядерної бомби B61-12 для озброєння винищувачів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Військові США завершили останній етап випробувань нової ядерної бомби B61-12. У рамках тестів винищувач четвертого покоління F-15E Strike Eagle прицільно скинув макет бомби з висоти приблизно 7 600 метрів, чим закінчив серію випробувань.

Відео випробування показала компанія Національні лабораторії Сандія (Sandia Labs).

Тепер один з основних винищувачів-бомбардувальників США F-15E став першим сертифікованим літаком-носієм B61-12.

Сама бомба 12 разів проходила модернізацію. Її хвостову частину створювала корпорація Boeing. Нова конструкція разом з оновленими системами управління дозволила значно збільшити точність і відмовитися від парашутної системи. Пілоти винищувачів можуть скидати бомби, не пролітаючи над ціллю. B61-12 після скидання автономно планерує у бік цілі, коригуючи свій політ. Потужність бомби не перевищує одну мегатонну, радіус нанесення повного руйнування і знищення всього живого — від 3 до 5 км.

У перспективі у якості носія В61-12, окрім вищезгаданого F-15E, може виступати і новітній американський винищувач пʼятого покоління F-35. Також на цю роль розглядається перспективний бомбардувальник Northrop Grumman B-21 Raider (LRS-B), перший політ якого очікується вже в 2021 році.

Бомбу можуть нести і стратегічні бомбардувальники B-52 Stratofortress і B-2 Spirit, а також винищувачі F-16 Fighting Falcon та F-22 Raptor, які стоять на озброєнні Військово-повітряних сил США і Флоту.