«Я сьогодні перший раз в житті поїду з простягнутою рукою». Ольшанський хоче, щоб реформи фінансував український бізнес

Автори:
Катя Мещерякова, Марія Жартовська
Дата:
«Я сьогодні перший раз в житті поїду з простягнутою рукою». Ольшанський хоче, щоб реформи фінансував український бізнес

Бобирєва Анна / «Бабель»

Заступник голови виконкому Нацради реформ Олександр Ольшанський розповів, що хоче залучити бізнес до фінансування громадської організації «Офісу простих рішень і результатів». Вона створена, щоб отримувати допомогу від донорів на супутні витрати.

Про це він сказав в інтервʼю «Бабелю».

За словами Ольшанського, громадська організація «Офіс простих рішень і результатів» була створена для збору донорської допомоги Нацраді реформ [її виконком і очолює Саакашвілі].

«Ця штука [Нацрада] не фінансується державою. Це консультативний орган президента, який створюється особисто ним. Є виконком з двох людей, який має готувати документи до засідань Нацради. Якщо нам потрібні люди, експерти, зал для заходів, за це доведеться платити — не всі готові працювати на волонтерських засадах», – сказав Ольшанський.

Ольшанський розповів, що хоче, щоб у фінансуванні «Офісу простих рішень і результатів» брали участь українські компанії.

«Я сьогодні перший раз в житті поїду з простягнутою рукою. Важливо, щоб у фінансуванні брали участь українські компанії, бізнес-асоціації, громадські організації, а не виключно іноземні донори, як це часто буває», — зазначає Ольшанський. За його словами, інвесторами можуть бути і громадські організації, створені бізнесом.

Зараз люди працюють на волонтерських засадах. Невеликі витрати оплачують особисто Олександр Ольшанський або Міхеіл Саакашвілі. Попередньо, місячне утримання Офісу буде коштувати кілька десятків тисяч доларів.

Ольшанський каже, що хоче, щоб офіс фінансували не конкретні компанії і люди, а асоціації. Це мінімізує ризик потрапити в залежність від кількох головних донорів.

«Є універсальне правило: якщо ти віриш — платиш, якщо нам не платять, значить, не вірять. Якщо нам перестануть давати гроші, я скажу, напевно, що ми зі своєю роботою впоралися. Це такий спосіб самоконтролю», — зазначає Ольшанський.