Розіграш квартир, «приведи 10 родичів» та залякування 90-ми. У Росії придумали, як заманювати голосувати за обнулення термінів Путіна

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Розіграш квартир, «приведи 10 родичів» та залякування 90-ми. У Росії придумали, як заманювати голосувати за обнулення термінів Путіна

Пресслужба президента російської федерації

У Росії триває підготовка до голосування за поправки до Конституції Росії, яке заплановане з 25 червня і триватиме сім днів. Росіян різними способами мотивуватимуть прийти на дільниці.

Голосування за поправки різко критикує опозиція, наголошуючи, що їх виносять з однією метою — надати можливість Володимиру Путіну обиратися на посаду президента Росії ще два терміни.

Які з ключових поправок винесуть на голосування?

  • Про обнулення президентського терміну Путіна. За Конституцією Росії, Путін не може брати участь у виборах президента у 2024 році, оскільки зараз у нього другий поспіль президентський термін. Держдума вирішила змінити такий порядок, для цього в Конституцію внесли поправки, які дозволять обнулити президентські терміни. Завдяки цьому Путін зможе перебувати при владі ще два терміни — тобто до 2036 року.
  • Про пожиттєву недоторканність колишніх президентів.
  • Про те, що шлюбом буде вважатися тільки союз чоловіка і жінки.
  • Також Путін запропонував додати у Конституцію згадку про бога.

Поправки до Конституції потребують схвалення громадян на всенародному голосуванні. Щоб його визнали таким, що відбулося, явка понад 50% не потрібна.

Раніше кремлівські політтехнологи підготували рекомендації для місцевої влади, як агітувати населення голосувати за поправки. Місцевій владі радять інформувати населення про поправки «у світлі досвіду пандемії» для мобілізації людей до голосування.

Ще до пандемії Кремль також доручив регіонам створити «атмосферу свята» в день голосування — так сформували завдання для віцегубернаторів після час відповідного триденного семінару, повідомляв РБК. Формат «свята» регіони можуть обирати самі — від простої організації буфету на виборчій дільниці до «культурних заходів».

Як агітуватимуть у Москві?

У російській столиці планують роздати понад 2 мільйони сертифікатів, за які можна оплатити товари і послуги у магазинах та ресторанах або сплатити за парковку, пише Интерфакс. Отримати сертифікати зможуть лише ті, хто візьме участь у голосуванні. Розіграш стартуватиме у перший день голосування, 25 червня. Програму роздачі сертифікатів запропонували підприємці, ініціативу схвалив мер Сергій Собянін. Програму фінансуватимуть за рахунок уряду Москви.

У Москві також придумали, як залучити бюджетників. Російська служба BBC писала, що співробітників московської мерії, а також працівників столичних бюджетних організацій зобовʼязують зареєструватися на порталі mos.ru для дистанційного голосування. Крім того, у кількох організаціях вимагають переконати проголосувати за поправки родичів і знайомих — всього від трьох до 10 людей.

Заклик прийти проголосувати розмітили і на сайті «Держпослуг» Росії, пише TJ. На сайті розмістили банер з текстом «З держпослугами зручно: обирайте ділянку і голосуйте за поправки до Конституції!»

А що у регіонах?

Якщо у Москві після голосування можна претендувати на сертифікати, то от у Красноярському краї планують залучати на дільниці вже за допомогою розіграшу квартир, автомобілів та смартфонів. Щоб претендувати на приз, у дні голосування потрібно прийти до спеціальних пунктів біля дільниць, взяти бланк та відповісти на пʼять запитань вікторини, пише Meduza. Там перевірятимуть знання «основного закону Росії, принципів державного устрою, прав і свобод громадянина». Серед жителів краю планують розіграти 10 квартир, 10 автомобілів та ще 50 смартфонів. Вікторину проведуть за ініціативи відділення «Асоціації юристів Росії», яку пов’язують з губернатором Олександром Уссом.

А от у Бурятії глава Олексій Циденов залякує мешканців, що якщо ті не проголосують за обнулення термінів президента Росії Володимира Путіна, що Росію між собою поділять олігархи, пише «Байкал Daily». «Припустимо, зараз ця поправка не проходить, значить, ми чітко розуміємо, що Володимир Володимирович не має ніяких варіантів, навіть теоретичних піти на нові вибори. Що буде наступним кроком: у нас в країні починається те, що було в 1990-х», — заявив Циденов.

Російський журналіст Олег Кашин звернув увагу, що на центральному російському телеканалі рекламують усі поправки, крім обнулення термінів Путіна.

Як планують цьому протидіяти?

Фонд «ФБК» опозиціонера Олексія Навального запропонував організувати страйк виборчкомів, щоб зірвати голосування щодо поправок. Ось що вимагають:

  • не проводити голосування в розпал епідемії коронавірусу, перенести його на кілька місяців;
  • провести його за правилами референдуму, з можливістю агітувати за і проти, з порогом явки 50%, з можливістю незалежного спостереження;
  • провести його за один день.

Раніше YouTube заблокувала агітаційну рекламу поправок до російської Конституції. Відео містить дискримінаційні висловлювання за ознакою сексуальної орієнтації та порушує правила сервісу. У ролику йшлося, що у 2035 році хлопчика з дитячого будинку усиновлює пара геїв. У кінці ролика слоган: «Таку Росію ти обереш? Виріши майбутнє країни, голосуй за поправки до Конституції».