Zoom заблокувала акаунт колишніх учасників протестів на площі Тяньаньмень

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Pixabay

Компанія Zoom тимчасово заблокувала акаунт, який належить групі китайських активістів зі США, після того як вони зібралися, щоб відзначити 31-у річницю розгону демонстрації на площі Тяньаньмень у Китаї. Про це повідомляє The Guardian.

Американська правозахисна група «Гуманітарний Китай» звернулася до Zoom, щоб підключити понад 250 осіб, щоб згадати про придушення повстання в Пекіні 4 червня 1989 року.

Група заявила, що у заході взяли участь численні учасники з Китаю, але через тиждень після заходу її платний акаунт Zoom закрила без пояснення причин.

Чжоу Фенгсуо, співзасновник групи і лідер студентів під час розгону на площі Тяньаньмень, сказав, що Zoom активувала обліковий запис у середу, 10 червня, але досі не пояснила, чому його заблокувала раніше.

Компанія визнала, що закрила і поновила обліковий запис: «Як і будь-яка міжнародна компанія, ми повинні дотримуватися законів тих країн, де доступна наша програма», — сказав представник Zoom.

Активісти висловили обурення, заявивши, що компанія може бути під прямим тиском з боку комуністичних лідерів Китаю.

«Якщо так, то Zoom бере участь у знищенні спогадів про різанину на Тяньаньмень у співпраці з авторитарним урядом», — йдеться у заяві «Гуманітарного Китаю».

Події на площі Тяньаньмень

Масові демонстрації на площі Тяньаньмень у Пекіні в першій половині 1989 року. На тлі погіршення економічної ситуації та обмеження політичних свобод китайські студенти провели низку демонстрацій. 4 червня 1989 року влада вирішила розігнати демонстрації та ввела війська, які з автоматами і танками відкрили вогонь по демонстрантах і тих, хто намагався блокувати просування військових на площу Тяньаньмень. Точна кількість убитих і поранених невідома через значні невідповідності між різними джерелами. Наприклад, кількість убитих варіюється від кількох сотень до кількох тисяч.