«Схеми»: У Медведчука і Коломойського тісні бізнес-звʼязки в металургії, енергетиці та логістиці нафтопродуктів

Дата:

Голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктор Медведчук і бізнесмен Ігор Коломойський мають тісні бізнес-звʼязки у металургії, енергетиці та логістиці нафтопродуктів. Через офшорні компанії, якими володіє дружина лідера ОПзЖ Оксана Марченко, Медведчук повʼязаний з підприємствами, частки в яких має Коломойський.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів проєкту «Схеми: корупція в деталях».

У металургії Медведчука і Коломойського повʼязують «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь» і «Запорізький завод феросплавів». Понад 91% акцій першого заводу записані на пʼять кіпрських фірм. Фактично контролює завод бізнес-група «Приват» Коломойського і російська VS Energy. За даними журналістів, сімʼя Медведчука через фірми Марченко має не менше 17% акцій «Дніпроспецсталі».

АТ «Запорізький завод феросплавів» володіють пʼять компаній. Чотири з них — Медведчука, вони сукупно володіють 41% акцій заводу. Пʼята компанія зі структури власності заводу — кіпрська фірма, імовірно, зі складу групи «Приват».

В енергетиці політика і бізнесмена обʼєднують ЗАТ «Прикарпаттяобленерго», ЗАТ «Львівобленерго» та ВАТ «Запоріжжяобленерго». 88% акцій першої компанії, яку повʼязують зі сферою впливу Коломойського, записані на пʼять кіпрських фірм, кінцевий бенефіціаром яких є Марченко. На ці ж фірми записано 89% акцій «Львівобленерго», яку теж повʼязують з Коломойським. Частка сімʼї Медведчука в цій компанії може становити до 44% акцій.

Понад 35% акцій «Запоріжжяобленерго» знову ж записані на три кіпрські фірми. Медведчук задекларував, що його дружина є власницею двох з них — сімʼя депутата може мати близько 12% акцій. Третя фірма — це Bikontia Enteprises. За даними журналістів, нею володіють Коломойський і бізнесмен Костянтин Григоришин.

Журналісти також знайшли звʼязок Коломойського і лідера ОПзЖ у власності логістичного комплексу в Одесі, який спеціалізується на перевалці нафти і зрідженого газу. Комплекс записаний на чотири компанії, якими володіють кіпрські фірми. У кожної з цих фірм є частка сімʼї Медведчука (всього близько 10%).