До ексміністра Омеляна прийшло з обшуками ДБР. Але справа стосується не його, а колишнього «регіонала»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
До ексміністра Омеляна прийшло з обшуками ДБР. Але справа стосується не його, а колишнього «регіонала»

Гонтар Володимир / УНІАН

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян заявив, що зранку 12 червня до нього додому з обшуком прийшли працівники Державного бюро розслідувань. Про це він повідомив у Facebook.

«6:30 ранку. Всі сплять, діти, дружина, мама. Вривається ДБР з обшуком», — написав Омелян.

Він додав, що є «начебто рішення суду щодо колишніх власників будинку», де його сімʼя зараз мешкає.

«Бабелю» повідомили у пресслужбі ДБР, що обшуки проходять по місцях проживання одного з колишніх нардепів від Партії регіонів за кримінальним провадженням про викрадення злочинною організацією та умисне вбивство журналіста Василя Сергієнка у квітні 2014 року.

У ДБР наголосили, що обшуки не стосуються Омеляна. Ексміністр мешкає в орендованому будинку, який належить або належав екснардепу від Партії регіонів.

  • У квітні Вищий антикорупційний суд зобовʼязав Національне антикорупційне бюро зареєструвати кримінальне провадження щодо Омеляна, його заступника, державного секретаря відомства, а також чинних посадовців міністерства. Заявник — ГО «Бердянський антикорупційний центр» — стверджував, що ці посадовці довели держпідприємство «Бердянський морський торговельний порт» до банкрутства через зловживання владою, службові підробки, грубе порушення законодавства про працю та невиконання судового рішення.
  • 13 вересня 2018 року працівники НАБУ вручили підозру Омеляну. Ідеться про його ймовірне незаконне збагачення десятирічної давнини. Міністра звинуватили в тому, що в деклараціях за 2015 і 2016 роки він умисно вказав відомості, які відрізняються від достовірних на суму понад 3 млн грн і 8 млн грн. Сам Омелян усі звинувачення на свою адресу відкидав, називав їх «політичними» та обіцяв оскаржити дії НАБУ в суді.
  • Конституційний суд 26 лютого 2019 року визнав неконституційною ст. 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення. Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила 65 кримінальних проваджень у звʼязку зі скасуванням статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, зокрема частково закрила справу проти Омеляна.