У Конституційному суді оскаржили закон про банки. Надійшло подання від 64 нардепів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Конституційному суді оскаржили закон про регулювання банків, який також відомий як «антиколомойський». До суду надійшло подання від 64 народних депутатів.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Нардепи просять КСУ перевірити на відповідність Конституції окремі положення закону, а також положення інших законодавчих актів у редакції цього закону.

Подання подали лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко і депутат від цієї партії Сергій Власенко. Підписалися нардепи «Батьківщини», групи «За майбутнє», яка нещодавно стала партією, а також окремі депутати від «Слуги народу» — Олександр Дубінський, Максим Бужанський, Олександр Куницький, Ольга Василевська-Смаглюк.

Що передбачає закон про банки?

Документ № 2571-д забороняє повертати банки колишнім власникам. Він також максимально ускладнює виплату компенсацій колишнім власникам банків, навіть якщо суд вирішить, що держава несправедливо націоналізувала чи вивела з ринку якийсь банк.

Компенсація за націоналізацію залежатиме від розміру «втраченої вигоди» — цю суму визначатиме аудиторська фірма, яку призначить суд.

Насамперед законопроєкт стосується ПриватБанку й одного з його ексвласників — Ігоря Коломойського, тому він й отримав назву «антиколомойський».