КСУ визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, за якою могли покарати суддів за «завідомо неправосудне» рішення

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Конституційний суд України визнав неконституційною статтю 375 Кримінального кодексу, яка передбачала покарання суддів за винесення «завідомо неправосудного» рішення.

Про це пише пресслужба КСУ.

Подання на перевірку до КСУ надійшло від 55 народних депутатів. Вони вважали словосполучення «завідомо неправосудне» оцінним, а його зміст таким, що не має юридичного підґрунтя.

У суді вирішили, що ця стаття дійсно не має конкретних критеріїв, за якими можна визначити, чи є рішення судді «завідомо неправосудним». Також не існує і самого визначення, що може призвести до неоднозначного трактування та можливого тиску на суддів.

«Встановлення кримінальної відповідальності за постановлення «завідомо неправосудного» судового рішення створює ризики та можливості для впливу на суддів. На думку Суду, конституційні приписи щодо незалежності суддів нівелюються внаслідок юридичної невизначеності статті 375 Кодексу», — зазначили у КСУ.

Водночас Конституційний суд дозволив відтермінувати втрату чинності цієї статті на пів року. За цей час Верховна Рада повинна врегулювати це питання та змінити законодавство, відповідно до Конституції України.

Що таке 375 стаття ККУ?

Стаття 375 Кримінального кодексу дозволяла притягти до відповідальності суддю за винесення «завідомо неправосудного» вироку, ухвали або іншого рішення. Такі дії каралися обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі від 2 до 5 років. Якщо ж рішення, вирок та інше спричинили тяжкі наслідки або були вчинені із корисливих мотивів — позбавленням волі від 5 до 8 років.

Підставою для притягнення судді до відповідальності могло стати скасування його рішення судом наступної інстанції та доведення наявності умислу у діях такого судді. Саме за цією статтею обвинувачення часто висували суддям, які ухвалювали рішення щодо активістів Євромайдану 2013—2014 років.

  • Наприкінці травня 2020 року судді Баришівського районного суду Олені Литвиненко повідомили про підозру у завідомо неправосудній ухвалі (ч. 1 ст. 375 ККУ). Саме вона влітку 2019 року призупинила ліцензію авіакомпанії SkyUp.
  • Генеральна прокуратура у листопаді 2019 року повідомила про підозру колишньому судді одного з районних судів Києва. Екссуддю підозрюють у незаконному перешкоджанні організації і проведенню мирних зібрань (ст. 340), а також у прийнятті завідомо неправосудних рішень про арешт учасників Революції гідності (ч. 2 ст. 375).