Суд над Стерненком: під Шевченківським судом сталася сутичка між активістами та поліцією

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд над Стерненком: під Шевченківським судом сталася сутичка між активістами та поліцією

Сергій Моргунов / «Бабель»

Під будівлею Шевченківського районного суду столиці відбулися нові сутички між учасниками акції протесту на підтримку активіста Сергія Стерненка, якому суд обирає запобіжний захід.

Це сталося після того, як до будівлі суду намагалися увійти ті, хто висловив бажання узяти Стерненка на поруки. Перед цим активіст спілкувався з представниками Служби судової охорони, які запропонували завести до зали судового засідання 10 осіб. Стерненко наполягав на кількості щонайменше у 30 осіб. Коли учасники мітингу разом зі Стерненком намагалися увійти до суду, почалася штовханина. Поліція застосувала сльозогінний газ. У відповідь активісти запалили димову шашку.

Зрештою розпорядники суду повідомили, що до зали засідання пропустять 22 особи.

  • 11 червня Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві та незаконному носінні холодної зброї (ч. 1 ст. 115, ч. 2 ст. 263 КК). У СБУ визнали, що на Стерненка напали Олександр Ісайкул та Іван Кузнєцов, який загинув, і що був факт самозахисту, але «подальші дії ставлять під сумнів вищезгадану версію». Прокуратура сьогодні проситиме про цілодобовий домашній арешт.
  • Біля суду перебувають кілька сотень людей, які проводять акцію. Журналістів пустили тільки до зали, в якій триває онлайн-трансляція засідання. У самій же залі засідання перебувають близько десяти журналістів — розпорядники пояснили це необхідністю дотримуватися карантинних норм.
  • Під час обрання Стерненку запобіжного заходу йому відмовили у відводі судді Володимира Бугіля.