Громадські діячі та науковці звернулися з листом до Зеленського. Вони закликають припинити політичні переслідування

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

Колишні політв’язні, науковці, громадські діячі та активісти звернулися до президента України Володимира Зеленського з відкритим листом. Вони обурені врученням підозри п’ятому президенту України, нардепу Петру Порошенку і закликають спрямувати зусилля на протидію російській агресії.

Про це повідомив громадський діяч Йосиф Зісельс у Facebook.

«Ганебне, незаконне, непрофесійне шоу, влаштоване навколо начебто «вручення підозри» п’ятому Президенту України, народному депутату Україну Петру Порошенку не робить честі владі. Такі дії дискредитують саму правоохоронну систему, руйнують і без того невисоку довіру до неї. Суспільству посилається небезпечний сигнал: «органам» закон не писаний», — йдеться у листі.

Підписанти додають, що дії проти пʼятого президента «ослаблюють позицію України на міжнародній арені». Вони також зазначають, що звинувачення в тому, що Порошенко видав наказ про кадрове призначення у Службу зовнішньої розвідки України виглядають «вкрай дивно» і можуть поставити під сумнів будь-які кадрові рішення, ухвалені колишніми і майбутніми очільниками держави.

«Найкраще, що може зробити нинішня владна команда — це припинити політичні переслідування і зосередитись на об’єднанні українського суспільства у протидії російській агресії, почати займатись відстоюванням інтересів України на міжнародній арені та покращенням рівня життя людей», — пишуть у листі.

Станом на 15:00 14 червня, лист підписали 33 людини. Серед них письменник, науковець і дипломат Юрій Щербак, колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт, головний редактор видавництва «Дух і Літера» Леонід Фінберг та ін.

  • 10 червня слідчі Держбюро розслідувань заявили, що повідомили про підозру Порошенку. Його підозрюють у тому, що під час свого президентства у 2018 році він «видав явно злочинний наказ», що нібито схилив військову посадову особу — голову Служби зовнішньої розвідки — до перевищення ним влади та службових повноважень.