15 червня Україна відновлює міжнародне пасажирське авіасполучення. Куди полетять перші літаки

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

З 15 червня Україна відновлює міжнародне регулярне пасажирське авіасполучення після кількох місяців перерви через карантинні обмеження.

Відповідне рішення ухвалив уряд.

З 15 червня відкриють пункти пропуску та контролю в аеропортах і дозволять в’їзд до України іноземцям з країн, де немає значного поширення коронавірусу.

Куди можуть полетіти українці?

До 1 липня для українців закриті країни Європейського Союзу. Брюссель рекомендуватиме державам ЄС відкрити зовнішні кордони з 1 липня.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, українців готові приймати деякі країни:

  • Албанія, США — без обмежень на кордоні;
  • Велика Британія — з дотриманням карантину 14 днів;
  • Туреччина — без обмежень на кордоні та з тестуванням після прибуття.

З 27 червня:

  • Туніс — з тестуванням після прибуття.

Крім того, Кіпр, Чорногорія, Грузія, Греція розглянуть можливість відкрити кордони з 1 липня, після поліпшення епідемічної ситуації в Україні.

Які рейси прийматиме аеропорт «Бориспіль»?

Відповідно до інформації міжнародного аеропорту «Бориспіль», на 15 червня заплановані рейси в Кишинів (Молдова), Остенде (Бельгія), Мінськ (Білорусь), Ахмедабад (Індія), Амстердам, Дубаї та Вільнюс (Литва).

Але через карантинні обмеження українці можуть поки полетіти лише до Мінська, решта рейсів доступні лише іноземцям.

Загалом аеропорт «Бориспіль» з 15 червня планує обслуговувати 15 рейсів на день, але деякі з них авіакомпанії ще можуть скасувати. При цьому більшість рейсів — внутрішні.

«З понеділка в плані 15 регулярних рейсів, це згідно з заявами компаній. Чи будуть вони виконуватися зараз — сказати складно. Тому що компанії, які почали продаж квитків, бачать не дуже великий попит, і я не можу виключати того, що деякі компанії скасовуватимуть заплановані рейси», — розповів раніше директор аеропорту Павло Рябікін.

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов на брифінгу розповів, що після відновлення міжнародного авіасполучення з Україною рейси розділять на дві групи — з поганою і сприятливою епідемічною ситуацією.

Це буде стосуватися рейсів, які прибувають в Україну. До пасажирів будуть застосовувати певні заходи безпеки. Країни з поганою епідемічною ситуацією позначать червоною зоною, зі сприятливою — зеленою зоною. Зону визначатимуть за показником кількості активних захворювань у країні — якщо хворих більше ніж 40 на 100 тисяч населення, то країна в червоній зоні, якщо менше — у зеленій. МОЗ публікуватиме перелік країн за зонами.

Які правила діють?

Державна авіаційна служба раніше оприлюднила перелік вимог до авіакомпаній для здійснення перельотів на час карантину.

Серед основних вимог такі:

  • доступ до терміналів аеропорту має бути максимально обмежений для пасажирів, членів екіпажу та персоналу;
  • фізичне дистанціювання (1,5 м між людьми), посилені гігієнічні процедури та прибирання;
  • у місцях з високою концентрацією пасажирів мають бути вжиті заходи для запобігання чергам;
  • мають бути запроваджені електронні альтернативи процесів, зокрема мобільна реєстрація і безконтактна посадка;
  • захисні маски мають носити і персонал, і пасажири. Персонал також має бути в захисних рукавичках.

Міністерство закордонних справ на двосторонньому рівні веде переговори про відновлення авіасполучення з кількома країнами. У відомстві вже очікують на відновлення сполучення з Азербайджаном, Болгарією, Грузією і Кіпром. При цьому міністр Дмитро Кулеба наголосив, що відновлення авіасполучення залежить не тільки від рішення України, але й від країни призначення.