Які рейси з України заплановані за кордон цього тижня, а також хто і куди може літати. Роз’яснення уряду

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Після відновлення міжнародного авіасполучення в Україні 15 червня аеропорт «Бориспіль» прийняв перший рейс — Мінськ — Київ. В українських аеропортах вже відкрили всі пункти пропуску.

Про це повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Наразі аеропорти проводять роботу з авіакомпаніями щодо відновлення рейсів. Криклій розповів, що на цьому тижні плануються рейси таких компаній за напрямками:

  • Lufthansa за маршрутом Франкфурт — Київ(Б) — Франкфурт;
  • KLM за маршрутом Амстердам — Київ(Б) — Амстердам;
  • SWISS International Airlines Цюрих — Київ(Б) — Цюрих;
  • Belavia Мінськ — Київ(Б) — Мінськ.

Крім того, з 16 червня з України до Австрії, Латвії, Німеччини, Польщі, Угорщини, Португалії, Данії, Греції, Литви, Словаччини, Естонії та Великобританії планує літати Wizz Air Hungary (компанія вже має дозволи). А з 21 червня — Ryanair з Києва до Барселони, Мадрида та Кракова (дозволи на здійснення рейсів очікуються).

За словами міністра, українські авіакомпанії планують виконувати регулярні міжнародні рейси з 22 червня.

Криклій наголошує на необхідності обов’язково перевіряти інформацію перед купівлею квитків щодо умов в’їзду українців до інших країн. Зокрема, країни Євросоюзу не відкрили кордони для в’їзду громадян України — попередньо до 1 липня.

У такому разі право на вʼїзд мають тільки іноземці, дипломати та українці з робочими візами чи посвідками на проживання в ЄС, а також в інших випадках, визначених країною вʼїзду.

Раніше Криклій повідомив, що українців вже готові приймати деякі країни:

  • Албанія, США — без обмежень на кордоні;
  • Велика Британія — з дотриманням карантину 14 днів;
  • Туреччина — без обмежень на кордоні та з тестуванням після прибуття.

З 27 червня:

  • Туніс — з тестуванням після прибуття.

Крім того, Кіпр, Чорногорія, Грузія, Греція розглянуть можливість відкрити кордони з 1 липня, після поліпшення епідемічної ситуації в Україні.

У Міжнародному аеропорті «Бориспіль» повідомили, що зараз рейси обслуговують у терміналі D. Зайти в термінал можуть тільки пасажири з квитком, екіпажі та працівники. Винятком можуть бути супроводжуючі в особливих обставинах.

Дістатися до/з аеропорту можна на таксі, потягом Kyiv Boryspil Express, а також автобусами Sky Bus, які поступово відновлюють свою роботу за звичайним розкладом.

  • Міністерство закордонних справ на двосторонньому рівні веде переговори про відновлення авіасполучення з кількома країнами. У відомстві вже очікують на відновлення сполучення з Азербайджаном, Болгарією, Грузією та Кіпром. При цьому міністр Дмитро Кулеба наголосив, що відновлення авіасполучення залежить не тільки від рішення України, але й від країни призначення.
  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов розповів, що після відновлення міжнародного авіасполучення з Україною рейси розділять на дві групи — з поганою і сприятливою епідемічною ситуацією.