Кабмін зобовʼязав «Медичні закупівлі» погоджувати тендери з МОЗ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Кабмін зобовʼязав «Медичні закупівлі» погоджувати тендери з МОЗ

Пресслужба Кабінету міністрів України

Кабінет міністрів зобовʼязав держпідприємство «Медичні закупівлі» погоджувати всі параметри та договори, які стосуються держзакупівель.

Про це йдеться в постанові № 478.

«Одержувач бюджетних коштів погоджує з МОЗ технічні, якісні та інші характеристики товарів і послуг, які є предметом закупівлі, а також проєкт договору, який буде укладений за результатами закупівлі», — зазначено в документі. Також «Медичні закупівлі» зможуть отримувати кошти на проведення закупівель тільки після узгодження проєкту договору з міністерством.

Конфлікт між МОЗ і «Медзакупівлями»

Із 2020 року медичні закупівлі перейшли від міжнародних організацій до спеціально створеного держпідприємства — «Медичні закупівлі». Проте МОЗ відмовився погодити перший же проведений державним підприємством тендер. Більш того, міністерство самостійно провело закупівлю, заявивши, що державне підприємство з цим не впоралося.

Ідеться про закупівлю костюмів біологічного захисту для українських медиків. ДП «Медзакупівлі» підписало договір з українською компанією «Текстиль-контакт» на виробництво 90 тисяч костюмів по 242 гривні без ПДВ. МОЗ заявив, що ці костюми не підходять, оскільки не відповідають міжнародному стандарту, і закупив з допомогою української компанії «Медді» замість них 71 тисячу китайських костюмів за ціною 488 гривень. У держпідприємстві заявили, що їхні костюми підходять для використання медиками, а тендер був прописаний відповідно до тих вимог, які висунуло міністерство.